Elena Robu se face speolog! Vezi ce „Surprize” a descoperit jurnalista în acest weekend (Foto)

Și-a depășit frica de spații închise și a pătruns în unul dintre cele mai periculoase atracții turistice din Republica Moldova. Elena Robu, prezentatoarea emisiunii Alb & Negru, a vizitat în acest weekend Peștera Surprizelor de la Criuleni, a dat mâna cu liliecii și a trăit senzația turistică a vieții sale!

“Mi-am depășit ieri una dintre fobii. Am traversat ‚Peștera Surprizelor’, din raionul Criuleni, a doua ca mărime din Moldova și a șasea din lume. O experiență incredibilă, cu genunchii roși… aproape două ore sub pământ. Se găsește cu greu locația pentru că nu este niciun indicator”, a dezvăluit jurnalista. În acest sens, Elena le sugerează demnitarilor noștri să atragă mai multă atenție turismului prin locurile minunate din țara noastră.

Însoțită de un ghid, Elena a coborât în cea mai tare aventură a vieții: o călătorie pe sub pământul Republicii Moldova, plină de surprize și de senzații tari. “Am mers acolo din dorința de a-mi depăși frica de spații închise, dar și din curiozitate. La început, când am făcut primii pași în peșteră, m-au trecut fiori reci, chiar îmi era frică, însă m-am încurajat pe mine și mi-am învins propriile temeri”, ne-a mai povestit Elena Robu.

Prezentatoarea emisiunii Alb & Negru de la UNIMEDIA se declară foarte mândră de ea pentru escaladările din ‚Peștera Surprizelor’ și este surprinsă de curajul de care a dat dovadă. “Credeam că nu-s în stare să mă târăsc ca un șarpe prin locuri care îți par inaccesibile, să mă cațăr printre două pietre, ajutată doar de spate și picioare. E fantastic de frumos! Bine că n-am întâlnit în cale niciun șarpe, că tare mi-i frică de ei”, a mai spus jurnalista pentru revista noastră.

pestera

‚Peștera Surprizelor’ are o lungime a galeriilor de 1700 metri și este a doua ca mărime în Republica Moldova, după Peştera „Emil Racoviţă”, a treia ca lungime din Europa şi a şasea din lume. Este situată în pădurea dinspre Zolonceni, pe malul drept al fluviului Nistru, la o distanţă de 2 km nord-est de oraşul Criuleni. A fost descoperită de speleologi amatori prin anii ’70 ai secolului XX. Peştera e săpată de curenţii de apă, graţie fracturilor tectonice, a cutremurilor de pământ, proceselor exogene, în calcarele Sarmaţianului inferior şi mediu (vârsta relativă 11 – 13 milioane de ani). Atracțiile principale ale peșterii sunt Sala Mare ( lungimea 25 m,l ăţimea 5-6 m, înălţimea 7 m), Sala II, Sala Cinematografului. Există mai multe topogane cu denivelări pe verticală până la 10 m. În general, galeria are o înălţime de circa 10 m, cu tavanul şi pereţii puternic prăbuşiţi, asfel accesul se face printre pietre, strângându-se până la dimensiuni mici („Metroul” are lungime 6 m, în lăţime 0,5 – 1 m, în înălţime 05, – 0,9 m). Printre atractivităţile exotice sunt „Surprizele” şi „Locul botezului”.

Articole similare
Comentarii