Experți, despre accidentul nuclear din Rusia: Ce armă ar fi testat de fapt rușii

Experţi ruși, dar și americani susțin că accidentul care a dus la moartea a 5 ingineri ruși ar putea avea legătură cu teste privind racheta de croazieră de tip Burevestnik – una dintre noile arme ”invincibile” lăudate de către Vladimir Putin.

Potrivit BBC, citat de stirileprotv.ro, mai mulți experţi din SUA, dar și din Rusia au legat accidentul de testarea rachetei cu propulsie nucleară Burevestnik, dezvăluită cu mare pompă de președintele Vladimir Putin în februarie, dar nefinalizată.

Vladimir Putin a descris racheta ca având ”o rază de acţiune nelimitată”, susținând că aceasta ar fi în măsură să evite toate sistemele de interceptare.

NATO a denumit-o “SSC-X-9 Skyfall”.

Însă, sunt voci care susțin că accidentul de la Nionoksak, în Marele Nord, ar putea fi cauzat și de alte arme, testate de ruși.

Este vorba despre racheta balistică maritimă denumită Zircon, care este hipersonică, putând zbura cu o viteză mai mare de opt ori decât viteza sunetului sau de o dronă denumită Poseidon, ce poate fi lansată de pe un submarin și ar avea o rază lungă de acțiune.

Cei 5 “eroi naționali”, înmormânați în orașul închis Sarov

Agenţia nucleară rusă Rosatom a anunţat luni că cei cinci specialişti morţi în explozia de joia trecută, într-o bază de tir de rachete nucleare, în Marele Nord, lucrau la ”noi armamente” şi a promis să continue testele ”până la capăt”.

Agenţia nucleară rusă a adus un omagiu celor cinci membri ai personalului său, ucişi în explozie, şi a dat asigurări că vrea ”să continue să lucreze la noi tipuri de armament, care vor continua în orice caz până la capăt”.

”Noi îndeplinim sarcinile pe care ni le-a încredinţat Patria. Securitatea sa va fi asigurată integral”, a subliniat directorul Rosatom Aleksei Lihacev, citat de agenţiile ruse.

Potrivit Rosatom, specialiştii asigurau partea de inginerie şi susţinere tehnică a ”sursei de energie izotopică” a motorului rachetei aflate la originea exploziei, care a avut loc pe o ”platformă maritimă” şi care a aruncat câţiva angajaţi în mare.

Cei cinci au fost înmormântați, luni, în orșul închis Sarov, în care se află principalul centru rus de cercetare nucleară.

Cunoscut sub numele de cod ”Arzamas-16” în timpul Războiului Rece, centrul Sarov se află la originea primelor arme nucleare din Uniunea Soevitică.

Articole similare
Comentarii