Franța este în continuare în șoc după ce un profesor de istorie a fost decapitat în plină stradă

Franța este în șoc după ce aseară a trăit ororile unui nou atentat terorist. Un profesor de istorie a fost decapitat în plină stradă pentru că ar fi prezentat la cursurile sale faimoasele caricaturi ale lui Mahomed. Atentatul s-a produs în localitatea Conflans-Sainte-Honorine, din regiunea pariziană.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, însoțit de câtiva miniștri, s-a deplasat aseară la Conflans-Sainte-Honorine.

Vreau să le transmit în această seară tuturor profesorilor din Franța că suntem alături de ei, că întreaga națiune va fi alături de ei atât astăzi, cât și mâine, pentru a-i proteja, pentru a-i apăra, pentru a le permite să își facă meseria, de altfel cea mai frumoasă din câte există: aceea de a forma cetățeni liberi” – a fost mesajul transmis de președintele francez de la locul tragediei.

Cine este atacatorul

Autorul atentatului care a fost anihilat de poliție la scurt timp după comiterea crimei era un tânăr de 18 ani, născut la Moscova.

Agresorul și-ar fi revendicat atacul pe Twitter, unde a postat imagini macabre cu victima decedată. „Lui Macron, șeful necredincioșilor, ți-am executat unul dintre câini, care a îndrăznit să-l pângărească pe Mahomed”, a scris atacatorul. Contul lui a fost suspendat la scurt timp.

Caricaturile din „Charlie Hebdo” continuă să aibă ecouri, după cinci ani

Incidentul are loc la trei săptămâni de la un atac cu macetă care a avut loc în fața fostului sediu al publicației Charlie Hebdo, în urma căruia două persoane au fost rănite.

Săptămânalul satiric a republicat la 2 septembrie caricaturile cu profetul Mahomed pe care le publicase inițial în 2015, ceea ce a dat naștere, atunci, unui scandal și unor controverse încheiate tragic. Mai exact, la 7 ianuarie 2015, fraţii Cherif şi Said Kouachi, islamişti radicali, au atacat redacția și au ucis 12 persoane.

Acum, după mai bine de cinci ani, Charlie Hebdo a republicat caricaturile în perspectiva deschiderii, la 10 noiembrie, a procesului complicilor autorilor atacurilor jihadiste din 7-9 ianuarie 2015.

Articole similare
Comentarii