„Guvernul lui Dodon vrea să ofere sporuri salariale mai mari celor din Parlament, decât medicilor și învățătorilor”. Declarația deputaților PAS

Deputații din fracțiunea PAS boicotează ședința de astăzi, 2 iulie, a Legislativului pe marginea pachetului de legi pentru care Guvernul își asumă răspunderea.

„Vom boicota astăzi ședința Parlamentului. Motivul principal este maniera în care Igor Dodon și PSRM încearcă să închidă gura Parlamentului, să facă această instituție nefuncțională. Am aflat ieri că și-au asumat răspunderea pe trei proiecte de legi fără a veni în Parlament, fără a parcurge niște proceduri democratice. Republica Moldova este un parlamentară și Parlamentul nu poate fi deconectat la bunul plac al lui Igor Dodon. O dată ce s-a constatat lipsa cvorumului, am propus încheierea ședinței de dimineața și deschiderea unei alte ședințe, în care să votăm celelalte proiecte pe ordinea de zi. Stimați colegi din fracțiuni, la treabă!”, a precizat prim-vicepreședintele PAS, deputatul PAS Igor Grosu, în cadrul unui briefing de presă.

Vicepreședintele PAS, deputatul Sergiu Litvinenco, a declarat că „o astfel de asumare a răspunderii, fără ca în sală să fie 51 deputați, este neconstituțională. Dacă cumva doamna Greceanîi și domnul Dodon au de gând să semneze o astfel lege, ei sunt pasibili pentru răspundere penală. Noi vom face toate demersurile necesare”.

Vicepreședintele PAS, deputatul Radu Marian a vorbit despre legile pentru care Guvernul își asumă răspunderea.

„Am descoperit lucruri foarte grave. În loc să blocheze urgent cheltuielile inutile și să ofere ajutor real businessului și agricultorilor, Guvernul crește și mai mult deficitul bugetar la o sumă enormă de 17,5 miliarde de lei, sau 8,3% din PIB – de 3 ori mai mare ca anul trecut.

Cel mai grav lucru pe care l-am descoperit este că ei propun ca personalul din Parlament să poată primi sporuri salariale mai mari decât medicii, profesorii sau angajații în domeniul apărării.

În buget nu am văzut nici un program de menținere a locurilor de muncă sau de a încerca să salveze întreprinderile afectate de criză. Nu am văzut programele propuse de noi și alți experți în economie care se referea la subvenționarea parțială a salariilor celor disponibilizați sau crearea unui program de garantare a creditelor.

Din nou se cheltuie în plină criză pentru clădiri, reparații, sisteme de software, drumurile lui Dodon, Arena Chișinău.

Mai mult, ei au lăsat în acest buget creditul din Rusia, banii de la UE, când e clar pentru toată lumea că acești bani cel mai probabil nu vor veni. Guvernul planifică să împrumute încă 3 miliarde de lei de la băncile din Moldova, astfel că suma ajunge la 6 miliarde de lei împrumutați din sistemul bancar, bani care în loc să meargă spre creditarea business-ului, va merge pentru finanțarea multor capricii personale ale lui Dodon”.

Articole similare
Comentarii