Îmi vreau votul înapoi

Dacă tot unii își retrag semnăturile, apoi și le pun, apoi iar și le retrag, apoi și eu vreau să am posibilitatea, alături de alte zeci de mii de alegători să îmi retrag votul din 30 noiembrie 2014. E adevărat, am îndemnat atunci să votăm pentru partidele pro-europene pentru a face un bine țării și a continua parcursul european. Indiscutabil, parcursul european trebuie continuat, trebuie făcute reformele și realizat Acordul de Asociere cu UE. Pentru această continuitate cred că am făcut un bine țării.

Dar… totuși aș vrea să pot să îmi retrag votul. Știu că opțiunea electorală este secretă, fiecare votează în funcție de cât este de informat și câtă încredere are într-un partid, o echipă, un lider. Eu am ales un rău mai mic, pentru că toți sunt cu păcate, unele mai mari, altele mai mici, pentru care oricum vor răspunde. Dar acest rău mai mic a făcut un rău și mai mare. Acest rău mai mic a promis de atâtea ori că nu vor face alianță cu PCRM, că vor lupta pentru binele acestei țări, că nu vor băga mâna în sacul cu banii publici. Acest rău mai mic se declară unionist, dar a ajuns să voteze cot la cot cu cei care au acuzat România de lovitură de stat, care au introdus vize cetățenilor români. Se pare că toate aceste promisiuni față de electorat se uită repede.

De ce vreau să îmi retrag votul? Pentru că partidele politice ne mint în campanie electorală, apoi, după ce obțin votul nostru, fac ce vor, că doar au în spate, așa cum ne spun ulterior, “susținerea alegătorilor”. Cum ne mint?! – ne spun că nu vor face alianță cu PCRM, dar apoi găsesc o mie de motive ca să își justifice gestul. Cel mai mare „unionist” al „tuturor timpurilor”, Iurie Roșca, a votat în 2005 alături de PCRM și l-a făcut pe Vladimir Voronin cu încă un mandat la președinție. Apoi a urmat PLDM, care, tacit, alături de PCRM, a votat pentru învestirea Guvernului Gaburici, aburindu-ne cu un guvern tehnocrat și minoritate parlamentară. Ultimul gest vine din partea PL, care, alături de foști comuniști, a votat pentru Guvernul Filip. Foștii comuniști sunt cei în frunte cu Artur Reșetnicov, care la 7 aprilie 2009 a acuzat România de lovitură de stat.

Cum voi proceda pe viitor? Voi analiza foarte bine mesajul politicienilor și mă voi gândi de 7 ori, înainte ca să mai votez pe cineva, asta nu înseamnă că până acum am votat neinformată sau inconștient.

În plus, propun ca cei care vor candida pentru funcția de deputat să semneze o declarație de integritate și să își asume public că în cazul în care nu vor îndeplini cel puțin o promisiune din campania electorală să plătească despăgubiri morale celor care l-au votat (suma poate fi stabilită în unități convenționale, în funcție de gravitatea abaterilor de la promisiuni). Ultima soluție ar fi retragerea mandatului de deputat, printr-o procedură la fel de simplă precum a fost ales. Dacă vrem o altă clasă politică, trebuie să venim cu măsuri radicale. Încrederea cetățeanului este foarte greu de restabilit.

Articole similare
Comentarii