În Moldova legile sunt făcute pentru a nu fi respectate

Întrebam zilele trecute, într-un articol, dacă știm cu adevărat ce fel de produse alimentare cumpărăm de la piețe sau din magazine în R. Moldova. Ei bine, se pare că nu, de vreme ce în magazine sau la piețe, pe etichetele la fructe sau legume (în stare proaspătă) nu este trecută țara de origine.

De unde provin fructele și legumele care se vând în Moldova

Potrivit hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea normelor privind etichetarea produselor alimentare, iată care sunt cerințele obligatorii de etichetare a alimentelor:
1.Denumirea sub care este comercializat alimentul
2.Lista cu ingrediente şi cantitatea unor ingrediente
3.Cantitatea netă
4.Data durabilităţii minimale/data-limită de consum, condiţii de păstrare
5.Instrucţiuni de folosire
6.Denumirea şi adresa
7.Ţara de origine
8.Identificarea lotului

Așadar, în R. Moldova, nu toate magazinele se conformează acestei norme. Aceste fotografii le-am făcut la magazinul Nr. 1 din centrul Chișinăului. După cum puteți vedea, legumele și fructele nu au indicată țara de origine, iar consumatorul nu știe ce procură și ce consumă.

Cazul prezentat mai sus, este, deci, o încălcare a hotărârii de Guvern cu privire la etichetarea produselor alimentare, pentru că pe etichetele legumelor și fructelor lipsește țara de origine. Ne rămâne doar să ghicim în stele de unde sunt roșiile, ardeii, ceapa etc. Dar, se pare că în R. Moldova legile sunt făcute pentru a nu fi respectate. Sau, când ”trebuie”, legea se respectă. În rest, fiecare face ce vrea, știind că nu va fi pedepsit și nu riscă nimic.

Dacă depistați asemenea abateri de la norme, puteți depune o plângere la Agenția pentru protecția consumatorilor și supravegherea pieței care, în mod normal, ar trebui să apere interesele consumatorului.

 

Articole similare
Comentarii