Inițiativa PD de reparare a drumurilor: populisme electorale

La sfârșitul lunii februarie PD a lansat programul ”Drumuri bune pentru Moldova”, care prevede repararea sau construcția a 1 200 de km drum din întreaga țara. Însă la o analiză mai atentă a documentelor care deja au fost aprobate, această inițiativă are un caracter populist și electoral. Concluzia aparține experților Centrului Expert-Grup care au făcut un studiu în acest sens.

Potrivit studiului, hotărârea aprobată de Guvern cu referire la dezvoltarea drumurilor nu a fost bine fundamentată, nu a fost discutată cu autoritățile locale și nici măcar nu are acoperire financiară 100 la 100 în bugetul de stat. Pentru informare, în total pentru dezvoltarea drumurilor în bugetul de stat pentru 2018 au fost alocate 4 miliarde și 69,6 milioane de lei.

Experții mai spun că actuala clasă politică poate accepta orice model de planificare bugetară, doar pentru a-și menține controlul politic asupra banilor.

Mai mult decât atât, drumurile locale sunt în gestiunea primăriilor, prin urmare ele, primăriile, susținute de raioane, sunt responsabile de reparația și construcția drumurilor. Dacă tot se dorește ca în fiecare localitate să existe un drum asfaltat (de fapt, este o obligațiune a statului să ofere asemenea condiții cetățenilor), era mult mai eficient dacă banii necesari se transferau către primării, care, așa cum spuneam, sunt responsabile de starea drumurilor.

În R. Moldova însă așa se întâmplă când promisiunile sunt făcute doar de dragul promisiunilor într-un an electoral. Deci, nu tot ce zboară se mânâncă sau nu tot ce se propune, se realizează.

Așadar, R. Moldova nu are drumuri bune, drumuri asfaltate nu pentru că nu sunt bani, dar pentru că acești bani nu sunt gestionați corect, pentru că se promit multe, dar nu se realizează mare lucru, pentru că există mulți intermediari, licitații trucate, lucrări de asfaltare necalitative. Și toate astea se întâmplă din cauza corupției. Deci, nu lipsa banilor este problema, dar furtul acestora.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii