Înregistrarea prealabilă: Câte secții de votare pot fi deschise în diaspora

Asociația Promo-Lex atrage atenția asupra faptului că înregistrarea prealabilă este un instrument în baza căruia cetățenii pot influența numărul și geografia amplasării secțiilor de votare peste hotarele R. Moldova.

De menționat că s-a constatat o creștere a numărului de înregistrări prealabile cu circa 40 000 comparativ cu alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. Potrivit estimărilor Promo-LEX, pe perioada ultimelor două săptămâni, doar în baza indicatorului legal privind numărul de înregistrări prealabile, în cazul a cel puțin 8 state s-a modificat numărul secțiilor de votare.

Astfel, în urma estimărilor Promo-LEX, dacă luăm ca bază de calcul 150 secții de votare bugetate de CEC, cele mai multe secții urmează a fi constituite în Italia (28), Federația Rusă (21), Germania (13), Marea Britanie (11), Franța (9) și România (9).

Citește și:

Peste 100 000 de moldoveni din diaspora s-au înregistrat în prealabil pentru alegerile din 11 iulie

De asemenea, având drept bază de calcul 191 secții de votare propuse de MAEIE, cele mai multe dintre acestea urmează a fi constituite în Italia (37), Federația Rusă (29), Germania (17), Marea Britanie (16), Franța (12) și România (11).

În perioada următoare, autoritățile de la Chișinău urmează să stabilească numărul exact al secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotarele R. Moldova.

Articole similare
Comentarii