Într-o perioadă de criză profundă, R. Moldova ratează un sprijin financiar de 60 de milioane de euro din partea României

Într-o perioadă de criză profundă, Republica Moldova ratează un sprijin financiar important. Guvernul de la București a anunțat aseară despre încetarea valabilității Acordului privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, acordat de România Republicii Moldova în 2010. Este vorba de peste 60 de milioane de euro, rămase nevalorificate din cauză că Guvernul de la Chișinău a refuzat să semneze cel de-al Șaselea Protocol Adițional, necesar pentru extinderea Acordului.

”Sunt 60 de milioane de euro ce ar fi putut îmbunătăți viața oamenilor: prin proiecte comunitare, cum a fost reabilitarea și modernizarea a peste 1000 de grădinițe și instituții școlare sau proiecte de infrastructură, cum este Gazoductul Iași-Chișinău și interconectarea energetică.

Citește și:

Maia Sandu: „Fiecare lot de vaccin oferit de România înseamnă pentru țara noastră speranța că vom opri pandemia”

Mai întâi Guvernul Chicu a refuzat să semneze Protocolul 6, propus de partea română încă la începutul lunii noiembrie 2020 pentru extinderea termenului de valabilitate a Acordului. Nici actualul Guvern în exercițiu nu a întreprins suficiente măsuri pentru a păstra Acordul, invocând lipsa de sprijin în Parlament.

Vom opta pentru reluarea discuțiilor cu partea română pentru un nou program de asistență în speranța că în curând vom avea un Parlament care să susțină acest program și altele destinate oamenilor!”, scrie președinta Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Așadar, un nou exemplu cum românofobia Guvernelor de la Chișinău blochează proiecte care sunt atât de necesare oamenilor din R. Moldova pentru a accede la o viața și un trai mai bun.

Articole similare
Comentarii