Irada Zeinalova și manipulările publice pentru alegerile din toamnă

0

Intrarea în scenă la Chișinău cu atâta dramatism a jurnalistei ruse Irada Zeinalova: ba cu întorceri de pe Aeroportul Chișinău, ba cu invitații din partea șefului statului Igor Dodon, nu a făcut decât să atragă și mai mult atenția publică asupra materialelor pe care le-a realizat jurnalista în țara noastră. Nu am putut să trec cu vederea reportajul realizat și difuzat pe NTV (canal de televiziune rusesc, retransmis în R. Moldova de postul de televiziune apropiat președintelui Dodon), pentru că e un model clasic de propagandă și manipulare așa cum știu să facă foarte bine jurnaliștii din Rusia care lucrează la instituțiile de presă controlate de Kremlin.

Așadar, iată reportajul jurnalistei Irada Zeinalova:
http://unimedia.info/stiri/video-Tara-copiilor-parasiti–reportajul-realizat-de-jurnalista-rusa–care-a-fost-oprita-pe-aeroportul-chisinau–despre-situatia-republicii-moldova-146628.html

Am făcut o analiză a faptelor prezentate în acest material și vreau să vă arăt cum sunt induse în mentalul colectiv inexactitățile, neclaritățile, informațiile false și distorsionate pentru a prezenta cât de bună este Federația Rusă, cât de rea este Uniunea Europeană, iar după logica jurnalistei, Igor Dodon își va confirma alegerea la scrutinul parlamentar din toamnă.

Așadar, iată informațiile false, distorsionate și manipulatorii prezentate în material:
1. Mai mult de 80% din exportul de produse agricole al Moldovei se face în Rusia 
Cifrele Ministerului Agriculturii arată că în 2016 ponderea exportului către Uniunea Europeană a constituit 53% din totalul exportului de fructe şi legume din R. Moldova, iar către Federaţia Rusă – 24,6%.

Adevărata valoare a exportului de fructe şi legume din R. Moldova

2. Dacă avem relații de prietenie cu Rusia atunci rămânem fără regimul liberalizat de vize cu UE.
Nu există scris negru pe alb în niciun document așa ceva, regimul liberalizat de vize cu UE nu condiționează în niciun fel relațiile pe care le are R. Moldova cu Rusia. De fapt, acesta este un fals indus intenționat în mentalul colectiv, pentru a antagoniza și mai mult societatea

3. Refacerea României Mari este legată de arme și aderarea la NATO.
Când am auzit de ”arme” m-am oprit pentru că nu e prima dată când în presa rusă Unirea este asociată cu arme și război. De fapt se induce și ideea unui scenariu ca al Ucrainei, o țară în război cu Rusia, deși Rusia a fost cea care a provocat războiul prin anexarea Crimeii.

4. Potrivit logicii jurnalistei ruse, dacă oamenii l-au ales nu demult pe Dodon președinte care vrea să ”prietenească” cu Rusia, el își va confirma victoria și la alegerile parlamentare din toamnă.
Este un model clasic de a induce ideea cine trebuie să câștige în alegeri, pe cine trebuie să voteze oamenii la viitoarele alegeri parlamentare.

5. Cei de la Chișinău nu vor să soluționeze conflictul transnistrean, iar din această cauză oamenii din regiunea transnistreană trăiesc în sărăcie și datorii.
De fapt, războiul de pe Nistru a fost provocat de Rusia. Rusia susține financiar regiunea transnistreană, inclusiv oferă pensii bătrânilor. În plus, datoria de peste 6,5 miliarde de dolari pe care a acumulat-o regiunea transnistreană pentru gazele naturale rusești, tot își are originea din Rusia și este o formă de presiune asupra Chișinăului.

Iar ”lecția” de jurnalism pe care ne-o oferă jurnalista rusă nu se oprește aici. În reportajul ei, sursele intervievate sunt doar cele pro-ruse, nimeni din opoziție nu a fost întrebat, nicio forță din opoziția pro-europeană. Iată cei care apar în reportaj: Bogdan Țârdea (deputat PSRM), Victor Stepaniuc, fost deputat PCRM, Valeri Demideţchi, şeful biroului ITAR-TASS în Moldova și, deja fără nicio surpiză pentru nimeni, Iurie Roșca, cel care în anii 2000 organiza proteste anti-comuniste și era cel mai mare ”român” de pe această palmă de pământ.

Rezumând cele expuse mai sus, reportajul manipulatoriu al jurnalistei ruse Irada Zeinalova induce în mentalul colectiv faptul că omul trebuie să îl voteze pe Igor Dodon și la alegerile parlamentare, că Rusia este bună, iar UE este rea, că NATO și România Mare înseamnă arme și război, că Moldova poate avea soarta Ucrainei dacă nu va avea relații bune cu Rusia.

Așadar, nu vă lăsați manipulați de oamenii pe care îi vedeți zi de zi la televizor. Informația din mai multe surse vă poate ajuta să aveți o gândire critică.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.
error: Content is protected !!