Maia Sandu către funcționarii publici: ”Integritatea este primul criteriu după care vor fi evaluați toți cei care lucrează în instituțiile publice”

Toate instituțiile statului, începând de la ministere și agenții, trebuie evaluate după rezultate concrete. Toți funcționarii publici trebuie evaluați după felul în care răspund așteptărilor cetățenilor. Funcționarii trebuie să înțeleagă – funcția publică nu este afacerea lor privată sau o sursă de îmbogățire a familiei. Funcția publică este munca în serviciul cetățeanului”. Declarațiile au fost făcute de la tribuna Parlamentului de către președintele R. Moldova, Maia Sandu, în discursul său la prima ședință a noului Legislativ.

Șefa statului avertizează funcționarii publici că toți vor trece o evaluare riguroasă.

Integritatea este primul criteriu după care vor fi evaluați toți cei care lucrează în instituțiile publice. O spun cu toată responsabilitatea, de la această tribună și din prima zi de funcționare a noului Parlament: din acest moment, declar toleranță zero față de corupție, la orice nivel și în orice instituție. Verificarea integrității trebuie să înceapă de la conducătorii instituțiilor, pentru că mulți dintre ei au tolerat sau chiar au fost autorii numeroaselor scheme de corupție prin care au strâns mită de la cetățeni sau au furat din banii statului. Conducătorii corupți și compromiși trebuie înlocuiți cu oameni onești, instalați în funcții pe bază de competență și după reguli clare, care trebuie elaborate în perioada următoare.

Toate instituțiile statului, începând de la ministere și agenții, trebuie evaluate după rezultate concrete. Toți funcționarii publici trebuie evaluați după felul în care răspund așteptărilor cetățenilor. Funcționarii trebuie să înțeleagă – funcția publică nu este afacerea lor privată sau o sursă de îmbogățire a familiei. Funcția publică este munca în serviciul cetățeanului.

Fiecare demnitar sau funcționar public trebuie să aibă un răspuns clar la sfârșitul fiecărei zile: ce am făcut eu azi pentru oameni? Fiecare decizie a instituțiilor statului trebuie să răspundă la întrebarea “cum această decizie, această lege îmbunătățește situația cetățenilor?”. În calitate de Președinte, cer mai multă responsabilitate în serviciul public, mai multă implicare și mai multă eficiență. Fac un apel și la bunii profesioniști din țară și din diaspora să vină în sistemul public sau să ofere expertiză pentru a crește performanța și capacitatea administrativă. Sistemul vechi nu ne va învinge – noi știm că bătălia din administrație este una de purtat și de câștigat în fiecare zi” , a declarat Maia Sandu.

Discursul integral îl puteți găsi aici.

Articole similare
Comentarii