Medicament de tuse, prescris în special copiilor, a fost retras din farmacii și interzis pentru vânzare

Un medicament de tuse, prescris în special copiilor, a fost retras din farmacii. Este vorba despre Eurespal care a fost interzis la vânzare în România.

Toate farmaciile din România au primit, luni, o notificare urgentă pentru oprirea de la comercializare a medicamentului „Eurespal”, produs de Laboratoarele Servier din Franţa, transmite observator.tv.

Atât siropul, cât şi comprimatele au aceeaşi interdicţie de vânzare în România

Decizia a fost luată după ce Agenţia Naţională de Securitate a Medicamentului din Franţa a emis o alertă privind comercializarea acestui produs. 

Eurespal, prescris inclusiv copiilor

Medicamentul, care în Hexagon era vândut sub numele Pneumorel, a fost scos de la vânzare după un studiu nou, care a scos la iveală că substanţa activă din acest medicament – fenspirida – poate provoca afecţiuni cardiace.

Este o problemă de siguranţă care a fost identificată în cadrul unui studiu non-clinic efectuat chiar de producătorul francez al medicamentului respectiv. Decizia de retragere voluntară, aşa cum îi spune şi numele, aparţine producătorului medicamentului respectiv, până când procedura de urgenţă, procedură de reevaluare a profilului de siguranţă al acestor medicamente, pentru că vorbim atât de Eurespal comprimate, cât şi de Eurespal sirop, până când această procedură va fi finalizată la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului.

În această săptămână are loc la Londra, la sediul Agenţiei Europene a Medicamentului, reuniunea comitetului de profil şi pe agenda de lucru se află şi problema de siguranţă a fenspiridei, care e substanţa activă din acest medicament.

Articole similare
Comentarii