Moldovean emigrat în Suedia: ”Dacă poporul acceptă să fie condus de guvernanți corupți, această țară nu are viitor”

Moldovean emigrat în Suedia: Gheorghe Donoga, originar din satul Saca, raionul Strășeni, care împlinește anul acesta 60 de ani, este de mai bine de 2 ani stabilit legal în Suedia. Spune că la această vârstă în loc să se bucure liniștit de o viață decentă acasă, este forțat să fie imigrant în Suedia. Crede că Moldova are o șansă doar dacă vor fi înlăturați ”bandiții de la guvernare”, în urma alegerilor din 24 februarie 2019.

Turnul primăriei din Stockholm, unde se înmânează premiile Nobel 

Moldoveanul a acceptat să împărtășească din povestea sa de emigrare într-un interviu pentru blogul www.elenarobu.md, pe care vă invit să îl urmăriți în continuare:

”R.Moldova are multe locuri frumoase. Eu m-am născut în unul dintre aceste locuri, în mijlocul codrilor, satul Saca, raionul Strășeni.

Sunt forțat să fiu imigrant în Suedia la vârsta când ar trebui să trăiesc liniștit acasă. Împlinesc anul acesta 60 de ani

Palatul Regelui

Am două fiice care au venit și ele la mine în Suedia. Inițial, au venit în vizită. Dar au preferat să rămână printre străini, decât să se întoarcă acasă, în R. Moldova. Chiar recent discutam cu una dintre ele despre starea în care ne aflăm. Ambii am ajuns la concluzia că poporul nostru nu este cu nimic mai rău decât suedezii. Acesta este adevărul: nu suntem cu nimic mai răi decât unul dintre cele mai dezvoltate popoare.

Păcat însă că nu suntem în stare să alegem și noi o guvernare capabilă să facă ordine în țara noastră mică


Palatul parlamentului suedez (Riksdag). După cum se vede, nu este înconjurat de polițiști și nici nu are garduri,  așa cum este în R. Moldova. În loc, un rând de copaci

Acesta a și fost motivul plecării noastre din tară. Veneam să lucrez temporar, vreo câteva luni pe an în Europa. Dar m-am angajat legal la muncă (chiar dacă am pierdut din salariu, lucrând la negru, făceam mai mulți bani) aici la sfârșitul anului 2016, când am înțeles că societatea noastră acceptă să fie condusă de o grupare banditească. Dacă poporul acceptă să fie condus de guvernanți care provin din business-ul negru și cu conștiința pătată, apoi această țară nu are viitor.

Palatul Regelui 

Acasă am lucrat la betoane și ca sudor. În Suedia, până a începe să lucrez legal, am fost sudor. Acum sunt nevoit să lucrez ca muncitor auxiliar în construcții, fiindcă certificatele noastre profesionale (din R. Moldova) nu sunt recunoscute în Europa. Aceasta este cea mai mare piedică pentru adaptarea în noua societate. Am venit cu pașaport român în Suedia. Cu cel moldovenesc nu e posibil să te angajezi legal. Greșeala mea a fost ca nu am început a munci în Romania, înainte să vin în Suedia. Mi-ar fi fost cu mult mai ușor acum. Puteam face certificate profesionale românești. Cu ele e ușor de găsit un lucru legal.

Aici, în Suedia, dacă ai acte legale și dacă plătești impozite, ai toate drepturile, așa cum le au cetățenii suedezi. Însă, cu excepția votului la alegerile parlamentare. Până la primirea pașaportului suedez, ai dreptul de vot numai la alegerile locale. Deci, toamna trecută am votat și eu la alegerile locale din Suedia. Până la primirea pașaportului, am de gând să învăț limba suedeză. Acum utilizez limba engleză, dar, pentru a primi cetățenia, e preferabil să știi suedeza.

Până una-alta, sunt cetățean al R. Moldova și mă pregătesc să votez la alegerile parlamentare din R. Moldova. Trebuie să participăm la vot, chiar dacă sistemul electoral impus de hunta PD-PSRM favorizează bandiții de la guvernarea țării noastre. Trebuie să încercăm să doborâm acest balaur. Nu avem alte șanse. Țara noastră nu are alte șanse. Poporul nostru nu are alte șanse. Numai în așa condiții m-aș întoarce din emigrație. Dacă nu ne vom mobiliza să-i înlăturăm de la guvernare pe acei care mimează integrarea europeană și își bat joc de legile democratice, vor rămâne pustii nu doar satele, dar și orașele din R. Moldova.”

Vă mulțumesc pentru acest interviu

Articole similare
Comentarii