Artista din diaspora Raisa Ambros: ”Îmi doresc să pot aduce bucurie, cu tablourile mele colorate și pline de viată, în cât mai multe case din toată lumea”

Eroina noastră de astăzi este conaționala din diaspora Raisa Ambros, care a făcut din arta abstractă o frumoasă pasiune, răsplătită cu un renume internațional. În doar 6 luni înainte să înceapă pandemia, a reușit să participe la 14 expoziții de grup în Europa și să aibă o expoziție personală la Los Angeles în 2020. Anul 2022 îi aduce Raisei și mai multe satisfacții profesionale.

Raisa Ambros este originară din satul Călugăr, raionul Fălești. Artista a absolvit gimnaziul din localitatea natală, apoi a continuat, timp de patru ani, cursuri de arte plastice la Colegiul Pedagogic din Soroca.

În cadrul unui interviu pentru Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS, Raisa Ambros împărtășește din experiența sa de emigrare și adaptare în străinătate, dar și din parcursul ei profesional.

 

Sunteți plecată din R. Moldova de mai bine de 25 de ani. Unde vă găsim astăzi, în ce parte a lumii?

În acest moment locuiesc la Londra, în Regatul Unit, unde m-am transferat acum 7 ani. Într-adevăr, am plecat la studii la Academia de Teatru și Film din București în 1992 și nu m-am mai întors în R. Moldova decât în vizită. Apoi a urmat o perioadă de 16 ani la Roma, în Italia, de care m-am despărțit destul de greu, dar a meritat.

În ce măsură v-ați găsit locul și rostul în străinătate?

Este evident că ceea ce poți face în străinătate nu poți face în R. Moldova, din păcate. Așa cum ceea ce fac în prezent în Anglia, nu am putut face în România sau Italia, din diverse motive. Fiecare țară iți oferă oportunități diferite, iar eu am avut o dezvoltare pe etape. Nu am încetat niciodată această căutare a sinelui, aventura de a fi o revoluționară, de a-mi depăși propriile limite, chiar cu riscul de a începe mereu de la zero în anumite domenii. Iar asta presupune mult efort și dăruire de sine. Nu pot spune că mi-am găsit locul în Regatul Unit, căci sunt o pasăre liberă, dar sigur mi-am găsit rostul în străinătate. Londra este locul potrivit unde sunt recunoscute talentele fără a ți se cere să plătești cu compromisuri pentru asta. Este uimitor cum oamenii, auzind povestea și visurile mele confirmate de realizările de până acum, încearcă să mă ajute să urc și mai sus. Pot confirma că totul se întâmplă cu o viteză maximă: ceea ce am reușit să realizez în câțiva ani aici, nu am reușit în 20 de ani în alte țări. Daca ai calități și valoare personală, ești acceptat în anumite cercuri fără probleme.

Povestiți-ne despre pasiunea de a picta. Când și cum s-a produs această întâlnire cu pictura?

Întâlnirea cu pictura s-a produs încă din 1992, la Academia de Teatru și Film din București, în special în timpul cursului de Limbaj plastic predat de profesorul Mihai Bandac. A trebuit să pictăm mulți soldăței, sfere și cuburi, pentru a învață cum sp facem un storyboard cinematografic. Încă de pe atunci m-am evidențiat prin faptul că nu făceam liniile drepte, iar maestrul Bandac îmi zicea că aș fi potrivită să fac desene animate. La finalul cursului am participat cu un storyboard la expoziția de grup de pe holul Facultății de Film, fiind unica studentă care a pictat prim-planul unei persoane doar în nuanțe de blu. Evident, la acel moment mă interesa cariera în televiziune, iar după mulți ani și experiențe în diverse domenii, m-am întors la pictură în 2019, când am reluat legătura cu profesorul Mihai Bandac, care m-a urmărit și m-a ghidat pas cu pas până în prezent și căruia îi datorez desăvârșirea stilului și a cunoștințelor mele artistice.

Nu intuiam că mă voi ocupa serios până nu am fost descoperită pe un grup de Abstract art pe Facebook de către un galerist francez, care m-a invitat să expun alături de 49 artiști internaționali. Astfel, în doar 6 luni înainte să înceapă pandemia, am reușit să particip la 14 expoziții de grup în Europa și să am expoziția mea personală la Los Angeles în 2020. Expozițiile s-au reluat în 2021 cu o prezență la muzeu în Kazahstan și la galeria Sinsang din Seul, Coreea de Sud, unde s-au vândut toate 3 lucrări unui prestigios colecționar de artă.

Care este stilul de pictură pe care îl abordați?

Stilul de pictura abordat și care îmi este propriu, cu care mă identific, este arta abstractă. Anume prin acest stil reușesc să fiu eu însămi și să mă exprim fără limite și fără reguli. Acea libertate și sălbăticie, cum spunea unul din maeștrii mei de la care am luat lecții private, care mă caracterizează și cu care am reușit să-mi construiesc în foarte scurt timp un stil personal, recunoscut prin picturalitate și forța mișcării culorilor și a formelor. Arta abstractă non-figurativă îmi permite să experimentez la infinit și privitorul este invitat să găsească propriul sens în tablou, care poate fi atârnat nu numai în cele patru poziții clasice, dar și în diagonală.

În perioada 19-22 mai ați avut o expoziție inedită la Paris. Ați expus lucrările Dvs alături de alți 6 pictori ai lumii. Cu ce impresii ați rămas după eveniment?

La Paris am expus de foarte multe ori la galerii, târguri de arta și ambasade, însă această expoziție îmi este foarte aproape de suflet pentru că a fost organizată de Galerie Événementielle, directorul căreia, Farhad Khoshkhou (Kay), fiind cel care m-a descoperit, a dat o valoare artei mele, a crezut în mine, m-a lansat și continuă să mă reprezinte și în prezent, evident este foarte mândru de ascensiunea mea internațională. Îi rămân recunoscătoare pentru toată viața. Nu am reușit să merg personal de această dată, dar am invitat diverși prieteni. Arta mea este puțin diferită de cea a colegilor mei, este foarte complexă, compusă din diverse straturi de culori, vizibile în relief. Am expus patru lucrări mari în ulei și acrilic, având onoarea să fie prezentate într-o sală separată, doar ale mele. Astfel, vizitatorii au avut posibilitatea să perceapă mai clar atmosfera redată de ele. Reacțiile vizitatorilor au fost foarte pozitive.

În ce măsură este interesat publicul francez de picturile Dvs?

Parisul este regatul artiștilor, acolo se simte pulsul și valoarea artei. De fiecare dată când expun la Paris, sunt conștientă că mă confrunt cu artiști de mare valoare și mă prezint unui public foarte educat și elevat. În aprilie am participat la târgul de artă de la Carrousel du Louvre, reprezentata de către galeria Sinsang din Seul, unde am văzut personal interesul față de arta mea. Nu am vândut la Galerie Événementielle din Paris, inclusiv și din motivul că picturile mele au un preț de 3-4 ori mai mare decât al celorlalți artiști participanți și necesită un public special. Iar eu mă despart foarte greu de lucrările mele și prefer să le expun în cât mai multe țări. Oricum, ele sunt în continuare în vânzare pe site-ul galeriei Événementielle și pot fi văzute în catalog.

Au venit și conaționali de-ai noștri să vă viziteze?

Am invitat și conaționali si consăteni, dar cea mai mare plăcere a fost vizita doamnei Iulia Miaun, responsabilă pentru Cultura din cadrul Ambasadei R. Moldova de la Paris.

“Din interacțiunile pe care le-am avut cu domnul Farhad Kay și alți artiști prezenți la evenimentul de încheiere, am înțeles că expoziția a fost un succes, iar cooperarea cu pictorița din Moldova a fost înalt apreciată. M-am bucurat să admir tablourile Raisei Ambros, care pentru mine au fost o explozie de culoare, combinată cu o tehnică minuțioasă în relief, realizată la un nivel foarte înalt. Ii dorim mult succes în activitatea artistică și ne vom bucura să ținem legătura privind alte expoziții organizate în Franța”, a comentat Iulia Miaun.

Sunt foarte onorată să fiu susținută de către diplomații moldoveni din Franța, totul a început în 2019 când am avut onoarea să fiu vizitată la doua expoziții din Paris de către reprezentantul ambasadei la acea vreme, domnul Vlad Chirinciuc, mare fan al artei mele, care a prezis ascensiunea mea pe plan internațional.

Anul acesta mai aveți planificate 5 expoziții personale si aproape 10 expoziții de grup in toata lumea. Ce înseamnă acest lucru pentru cariera Dvs?

Într-adevăr, anul 2022 înseamnă deja mult pentru mine, căci am avut o avalanșă de propuneri și, după Paris, urmează mai multe orașe: Copenhaga, Londra, Veneția, Osaka, Tokio, Seul, Bruxelles, Amsterdam, Luxemburg, Milano. La acest moment, sunt reprezentată de diverse galerii și asociații culturale în mai multe țări.

Văzându-mă activă în acest sens, un număr important de artiști din diferite țări m-au rugat să-i reprezint la nivel internațional în calitate de agent, ceea ce s-a întâmplat deja în iulie la două expoziții din Londra și Veneția, unde prezint ca și curator în jur de 25 de artiști din America, Europa, Coreea de Sud, Kazahstan și Moldova. Am expus pe perioada 21-28 iulie într-o galerie la doar 300m de la Bienala de Artă, pe care intenționez să o vizitez. Revista Vogue UK va publica tablourile mele timp de câteva luni la rubrica Vogue gallery. Iar un renumit pictor din Los Angeles, fan al artei mele, mi-a propus să facem un proiect la patru mâini și apoi să îl expunem. Țin să cred că acesta este anul care îmi va aduce foarte multe satisfacții la nivel internațional.

Unde pot găsi cei interesați lucrările Dvs?

Pe Instagram, acolo sunt activă cu profilul raisa_ambros_art. Cei interesați mă pot contacta cu întrebări. Foarte curând voi actualiza cu noi lucrări si site-ul www.raisaambros.com

Care este cel mai mare vis al Dvs pe care îl puteți împărtăși cu noi?

Să pot aduce bucurie cu tablourile mele colorate și pline de viată în cât mai multe case din toată lumea. M-ar face foarte fericită ideea să știu că, în vremuri bune și rele, energia mea abstractă poate influența pozitiv dispoziția colecționarilor.

 

Va mulțumesc pentru acest interviu!

Articole similare
Comentarii