Moldoveancă ce muncește în Italia, către conducerea de la Chișinău: Lasați-ne să revenim acasă la copiii noștri

Marcela Balan are 43 de ani, este originară din satul Micleușeni, raionul Strășeni. După absolvirea a 9 clase, a plecat la muncă în Ucraina, apoi în Moscova, iar în Italia este stabilită de 14 ani. Ca și alți zeci de mii de moldoveni, Marcela Balan a fost alungată din țară de sărăcie și nevoi. De profesie frizer, iar în Italia este asistentă la domiciliu. În paralel, face cursuri în domeniul asistenței persoanelor cu dizabilități și a vârstinicilor (OSS).

Spune că va merge cu siguranță la vot la alegerile parlamentare pentru că a obosit de atâta minciună și hoție câtă este în R. Moldova. Pentru autorități are un mesaj foarte clar: să lase copiii și părinții să fie unul lângă altul, pentru că toți copiii au nevoie să crească lângă mamele și tații lor.

Vă invit să urmăriți mai jos interviul Marcelei Balan oferit pentru blogul www.elenarobu.md.

Am plecat din Moldova din cauza sărăciei care s-a abătut prin anii ’90. Sunt unica fată la părinți, dar din păcate, deja cu părinții decedați. Am fost crescută în mare parte de bunei, dar vă pot spune că provin dintr-o familie sinceră și cu demnitate!

Și acum țin minte ziua când am plecat în Italia, 1 iunie 2004. Se fac 14 ani de când sunt aici, în Padova și 12 ani de când muncesc într-o familie. Am trecut prin multe în Italia. Începutul a fost foarte greu. Mi-au trebuit 6 ani până să îmi văd copiii, pentru că nu aveam actele necesare. Am reușit cu mare greu, într-un final, să îi aduc cu mine pe copiii mei. Dar cât timp au fost în Moldova, au simțit pe pielea lor ce înseamnă corupția, iar pe băiatul meu l-au luat la armată unde mi l-au distrus. În Italia a făcut cursuri de bucătar și acum muncește la un restaurant.

Statul italian oferă drepturi pentru fiecare cetățean care are statut legal. Oamenii aici sunt educați, au cu cultură, au tradiții, sunt respectuoși și mult mai umani decât în Moldova.

Când venim acasă, în Moldova, vorbim în română. Sincer să vă spun, nu suport rușii din țara noastră care fac ce vor ei pe pământ străin. Ei au venit în țara noastră și era bine să învețe și să vorbească limba română.

Cu siguranță voi ieși la vot la alegerile parlamentare, pentru că am speranța că putem da jos mafia care ne conduce acum. Dorim o schimbare totală în R. Moldova. Vrem o dezvoltare a culturii, a tradițiilor noastre, vrem formarea unui stat cu adevărat european.

Autorităților din R. Moldova vreau să le transmit să ne lase să revenim acasă, să trăim în pace la casele noastre, să avem un salariu demn și o viață mai bună, să nu mai fim atâta amăgiți, să lase copiii și părinții să fie unul lângă altul, pentru că toți copiii au nevoie să crească lângă mamele și tații lor. Am obosit să îi mai ascultăm și să îi mai credem pe mincinoși și pe hoți. Iar pentru femeile din Orhei aș vrea să le transmit să nu îl mai sărute atâta pe hoțul Șor, că ne facem de râs în toată lumea.

Oamenii pleacă din Moldova pentru un trai mai demn, dar și de frica injustiției care este la noi acasă. Noi încă mai avem speranța într-un om cu adevărat gospodar, care ne poate ajuta să scăpăm de această infecție care este în Moldova și depopulează țara. Nu mai avem nevoie de mincinoși și de hoți.

Acasă aș reveni acasă doar când va fi dreptate și libertate, când drepturile omului vor fi respectate, când limba română va fi respectată, când va fi ordine în țară.

Din păcate mă simt străină și în Moldova și în Italia mai mult.  Credeți-ne, nu este ușor printre străini, nu avem loc nici aici, nici acasă. Îmi plânge inima pentru tot ce se întâmplă acasă. Ne-au deportat în mod civilizat pe banii noștri, cu copiii rămași acasă singuri. Păcat, dar oamenii mai deștepți au plecat din țară. Aveam o Moldovă frumoasă, cu demnitate, dar au venit rușii și ne-au distrus, ne-au făcut neoameni. Avem o lume bolnavă spiritual, din păcate și preoții sunt la fel. Avem o țară împărțită în bucăți.

Consider că Republica Moldova trebuie să fie ca o gradină a edenului și nu un iad în care se află la moment. Am obosit să ne mai conducă Plohotniuc, Dodon, Ceban și toți cei care trăiesc pe spatele oamenilor simpli și muncitori. Cred că a venit timpul să spunem ”Ajunge”!”

Vă mulțumesc pentru interviu!

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii