Noi detalii despre rusul care l-a decapitat pe profesorul de istorie din Franța: Deținea titlul de sejur până în 2030

Procurorul responsabil de anchetare pe domeniul terorismului, Jean-François Ricard, a oferit astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, noi detalii despre profilul asasinului care a decapitat aseară un profesor de istorie și geografie în vârstă de 47 de ani în localitatea Conflans-Sainte-Honorine din regiunea pariziană.

Născut la Moscova, Abdoulakh A. avea titlul de sejur datând din 4 martie 2020 și valabil până în martie 2030, În vârstă de 18 ani, de naționalitate rusă și de origine cecenă, acesta beneficia în Franța de statut de refugiat.

Asasinul nu a fost niciodată condamnat pe teritoriul francez, deși era cunoscut pentru „cazuri de degradare a proprietății publice și violență în cadrul întâlnirilor” când era încă minor.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, asasinul și-a premeditat gestul. Un mesaj de revendicare a fost găsit în bloc-notes său din telefon, înregistrat la ora 12.17, cu câteva ore înainte de atac.

În telefonul teroristului, a fost găsită de asemenea o poză a profesorului, făcută la ora 16.57.

Atacul survine în timp ce procesul în cazul atentatelor împotriva Charles Hebdo şi a supermarketului Hyper Cacher în ianuarie 2015 continuă într-o instanţă specială din Paris. Într-un comunicat, săptămânalul satiric şi-a exprimat vineri seara „sentimentul său de oroare şi revoltă după ce un cadru didactic în exercitarea meseriei sale a fost asasinat de un fanatic religios”. „Intoleranţa religioasă tocmai a trecut un nou prag şi nu pare să dea înapoi de la nimic pentru a-şi impune teroarea în ţara noastră”, continuă Charlie Hebdo.

Articole similare
Comentarii