Obrazul gros al diplomației moldave sau cum a rezistat Ambasada Franței de la Chișinău unui șantier de construcție

0

Situația jenantă din jurul sediului Ambasadei Franței la Chișinău durează deja de doi ani. De la începutul anului 2014 misiunea diplomatică activează printre schele, înconjurată de un șantier de construcție. Astăzi blocul locativ super luxos din jurul Ambasadei Franței de la Chișinău este aproape gata. Construcția acestui complex rezidențial a început fără autorizație.

Iată ce declara în noiembrie 2015 șeful Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM), Ion Ștefaniță în cadrul emisiunii Alb&Negru, unde am discutat acest caz.

http://unimedia.info/stiri/Stefanita-ambasada-frantei-la-chisinau–nevoita-sa-si-schimbe-sediul-din-cauza-unei-constructii-ilegale-104788.html

Ambasadorul Franței la Chișinău din acea perioadă, Pascal Vagogne, califica construcţiile din preajma misiunii diplomatice drept lucrări care afectează securitatea acesteia şi crează probleme generale în buna sa funcţionare. Atunci diplomatul a declarat presei că lucrările pe noul șantier au deteriorat acoperișul sediului misiunii diplomatice. Și asta în contextul în care după atentatele teroriste de la Paris din 2015, autorităţile moldoveneşti au dispus protecţia sporită a edificiilor în care se află reprezentanţe ale statului francez. Însă una se declară la nivel oficial și alta se face în realitate.

În această perioadă de doi ani, Ambasada a căutat un alt sediu pentru a se muta, dar deocamdată fără niciun rezultat. Au fost identificate 3 edificii, dar Parisul a dat aviz negativ. Așadar, până astăzi nu s-a găsit nimic pentru misiunea diplomatică. Informația a fost confirmată și de către șeful Agenţiei de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor (AIRM), Ion Ștefaniță care a comunicat pentru blogul elenarobu.md că deocamdată nu s-a găsit niciun sediu pentru misiunea diplomatică.
Așadar, situația din jurul sediului misiunii diplomatice franceze la Chișinău pare înghetată pentru moment. Este în măsură să se implice mai mult noul ambasador al Franței la Chișinău, Pascal Le Deunff? O primă întrevedere cu coordonatorul acestei țări, liderul PD, Vlad Plahotniuc, a avut deja. I-a vorbit oare despre aceste ilegalități care se întâmplă chiar sub ochii unei țări precum Franța, care pare pentru moment să fie lideră a Uniunii Europene?! Și oare ce răspuns a primit? Cât de bine funcționează instituțiile statului moldav ”reformate”.

Din imagini puteți vedea cum arată astăzi complexul rezidențial și în ce condiții activează Ambasada Franței la Chișinău.

Misiunea diplomatică a rezistat tuturor betonierelor și tuturor perforatoarelor de pe șantierul de construcție al acestui luxos complext rezidențial. A rezistat cu stoicism, că, de… așa se face diplomație într-o țară în care ilegalitățile par să nu mai uimească pe nimeni.

Dar noi?! Noi, ca țară care vrea să adere la UE, cu ce obraz apărem totuși astăzi în fața Franței? Noi cei francofoni și buni prieteni…

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.
error: Content is protected !!