Omagiu primului primar democratic al Chișinăului, Nicolae Costin

1

Astăzi se împlinesc 23 de ani de la trecerea în neființă a primului primar general al municipiului Chișinău, de după Independență, Nicolae Costin. Personalitatea sa rămâne a fi un reper de demnitate și verticalitate, calități pe care deocamdată nimeni dintre primarii Chișinăului nu le-a respectat cu strictețe.

Nicolae Costin a fost unul din fruntașii mișcării de emancipare națională. A fost președinte executiv al Frontului Popular din Moldova, deputat în primul Parlament ales (1990-1994) al Republicii Moldova, co-autorul Declarației de Independență a Republicii Moldova (27 august 1991), președinte al Consiliului municipal și Primar general al municipiului Chișinău (1990-1994).

A susținut cauza românească și Unirea cu prețul vieții sale. A militat în anii ’80 pentru revenirea la grafia latină, participând la elaborarea legii cu privire la limba de stat.

De numele lui Nicolae Costin se leagă multe reforme democratice realizate în municipiul Chișinău. De exemplu, la propunerea sa, străzile au primit nume cu caracter național (Traian, Ștefan cel Mare, Milescu-Spătaru, Eminescu, Creangă, Mitropolitul Bănulescu-Bodoni, Străzile București, Calea Ieșilor etc.), provocând nemulțumirea unor organizații politice antiromânești care au cerut, în fiecare campanie electorală, revenirea la vechile nume sovietice ale străzilor Chișinăului.

Nicolae Costin a contribuit, împreună cu ministerele din Republica Moldova, la deschiderea liceelor român–englez „Mircea Eliade”, român–italian „Dante Alighieri”, român–francez „Gheorghe Asache” și român–german „Mihail Kogălniceanu”, precum și a bibliotecilor, inclusiv Biblioteca „Onisifor Ghibu”, la redeschiderea bisericilor, cum ar fi Catedrala din centrul Chișinăului. De numele său este legată și restaurarea monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. Au fost instalate și dezvelite busturile clasicilor limbii române pe Aleea Clasicilor din Grădina publică „Ștefan cel Mare”. Multe exemple frumoase am putea evoca aici.

Moartea sa este însă învăluită în mister și astăzi, existănd mai multe versiuni. Oficial cauza morții, constatată la 16 februarie 1995, a fost leucemia. Dar…șoferul lui Nicolae Costin, Tudor Condrea declara, într-un interviu pentru ziarul Timpul din 12 februarie 2012, că serviciile secrete rusești au vrut să scape de primarul Chișinăului, Nicolae Costin. Iată ce declarații a mai făcut acum 6 ani șoferul regretatului primar.

*Medicii l-au diagnosticat cu leucemie. Dar el, până atunci, n-a suferit de o asemenea boală. Eu cred că a fost ca şi în cazul disidentului rus Litvinenko, plecat în Anglia, caz cunoscut cu implicarea serviciilor secrete ruseşti.

*Costin era un mare patriot şi ştia că serviciile secrete vor să scape de el. Pe atunci, multor activişti naţionali li se organizau accidente rutiere.

*Atunci se vorbea mult despre faptul că serviciile secrete ruseşti ar fi plasat în maşina de serviciu a primarului o sursă de radiaţie laser de la care i s-a tras moartea.

Să facem acum un exercițiu de imaginație și să presupunem cum ar fi arătat astăzi Chișinăul, dacă Nicolae Costin ar mai fi fost lăsat la primarie măcar vreo două decenii. Dacă la 9 august 1994, prin decretul președintelui țării de atunci, Mircea Snegur, nu ar fi fost eliberat din funcția de primar al orașului Chișinău, fiind trecut în rezerva de cadre a Guvernului?! Dacă nu ar fi plecat la Moscova și nu s-ar fi îmbolnăvit subit de leucemie?

Din păcate rămânem doar cu un gust amar, iar ceea ce mai putem face este să îi cinstim memoria celui care rămâne a fi primul primar democratic al Chișinăului de după 1990.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Comentarii Facebook

comments

Distribuie.
error: Content is protected !!