ONU a respins doleanțele Rusiei cu privire la atacul din Siria

Înfrângere usturătoare a Rusiei la ONU. Consiliul de Securitate al ONU a votat împotriva propunerii Rusiei de a condamna atacul din Siria, la reuniunea de sâmbătă, care a fost tensionată. Statele Unite au anunțat că sunt pregătite să atace din nou, în timp ce ambasadorul Rusiei la ONU a acuzat Franţa, Marea Britanie şi SUA de „huliganism diplomatic”, scrie digi24.ro.

Doar trei ţări – Rusia, China şi Bolivia – au susţinut rezoluţia Moscovei care cerea condamnarea „agresiunii” din partea SUA şi a aliaţilor săi împotriva Siriei. Opt membre au votat împotriva rezoluţiei, iar patru – Etiopia, Kazahstan, Peru şi Guinea Ecuatorială – s-au abţinut. Pentru a fi adoptat, un proiect de rezoluţie are nevoie de nouă voturi pentru şi niciun veto din partea celor cinci membri permanenţi ai Consiliul de Securitate – SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie.

Este de remarcat faptul că o țară precum Kazahstanul și-a manifestat neutralitatea în acest caz și nu a susținut Rusia, în pofida relațiilor bune de câteva decenii între liderii celor două țări.

Susținerea Chinei și Boliviei vine în contextul în care acestea sunt susținute, direct sau indirect, de către Rusia. Asta pentru că relațiile de prietenie între Rusia și China sunt binecunoscute, iar Bolivia rămâne dependentă de Rusia în principal din cauza platformelor de gaze naturale din Bolivia, unde statul are pachetul majoritar, iar Gazprom deține pachetul minoritar. Se pare că Gazpromul nu și-a atins obiectivele în Bolivia așa cum și le-a atins în Moldova, prin Moldova-Gaz, unde deține pachetul majoritar.

Proiectul de rezoluţie stipula condamnarea de către Consiliul de Securitate a „agresiunii SUA şi aliaţilor săi împotriva Republicii Arabe Siriene” şi cerea „încetarea imediată şi fără întârziere a agresiunii împotriva” regimului de la Damasc.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei. 

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii