Papa Francisc, despre abuzurile sexuale comise de preoții din Franța asupra copiilor: “Este rușinea noastră, rușinea mea”

Papa Francisc spune că este întristat şi ruşinat de neputinţa Bisericii Catolice de a trata problema abuzurilor sexuale suferite de copii în Franţa.

Sfântul Părinte a vorbit la o zi după publicarea concluziilor unui raport devastator pentru Biserica Catolică a Franței, care estimează că 216.000 de copii au fost victimele abuzurilor sexuale comise de preoți și alți oameni ai bisericii, în ultimii 70 de ani, transmite stirileprotv.ro.

Papa Francisc: “Aș vrea să-mi exprim, față de victime, tristețea și durearea mea pentru trauma pe care au suferit-o, precum și rușinea. Rușinea noastră, rușinea mea, pentru incapacitatea Bisericii, vreme atât de îndelungată, de a-i pune în centrul preocupărilor sale. Mă rog și ne rugăm împreună. Ție, Doamne, gloria. Nouă, rușinea”.

Suveranul Pontif a vorbit în cadrul audiențelor săptămânale de la Vatican, la o zi după ce un raport a dezvăluit că 216.000 de copii au fost abuzați sexual de clerul catolic în Franța, în ultimii 70 de ani. Aceasta este concluzia șocantă a unei investigații făcute de o comisie independentă, alcătuită din juriști, medici, istorici, sociologi şi teologi.

Comisia a fost înființată în 2018, după ce chiar Papa Francisc le-a ordonat celor care au cunoştinţă de abuzuri comise în Biserică, să le raporteze superiorilor.

Șeful conferinței episcopilor francezi a recunoscut că abuzurile sexuale asupra minorilor au fost la o scară de neimaginat și a cerut, la rândul său, iertare victimelor.

Eric de Moulins-Beaufort, președintele Conferinței Episcopilor din Franța: “Față de cei care au fost victimele acestor acte ale preoților, clerului și călugărilor, sau ale altor oameni din interiorul Bisericii, îmi exprim rușinea și oroarea. Dar exprim și hotărârea de acționa, astfel ca refuzul de a vedea, refuzul de a auzi, voința de a ascunde faptele, șovăiala de a le denunța să dispară din atitudinea autorităților bisericești și preoților”.

Iată, însă, ce a declarat una dintre victimele abuzurilor, prin vocea sefului Asociației victimelor abuzurilor sexuale comise de clericii catolici în Franța.

Francois Devaux, Fondatorul organizației Parole Liberée:
“Ceea ce trebuie să înțelegeți este că sunteți o rușine pentru omenire. Ați călcat în picioare obligația firească de a apăra drepturile și demnitatea acestor oameni”.

Pe de altă parte, nu este clar ce măsuri vor fi luate după dezvaluirile raportului comisiei de investigare. În multe cazuri, punerea sub acuzare nu mai este posibilă, pentru că faptele s-au prescris. Și multe victime au cerut să rămână anonime.

Însă liderii bisericii au promis că vor fi plătite compensații.

Articole similare
Comentarii