Parcările cu plată din Chișinău sau cine va strânge banii de pe trotuare

Mare agitație în jurul proiectului care prevede amenajarea parcărilor cu plată în orașul Chișinău. Despre această intenție a autorităților municipale am vorbit și anul trecut în cadrul unei emisiunii Alb&Negru cu activistul civic Victor Chironda.

Spuneam atunci că proiectul nu ar trebui susținut pentru că dezavantajează primăria și avantajează agentul economic care va colecta 90% din venituri. Este o absurdidate, de vreme ce terenul destinat parcărilor adică trotuarele este spațiu public și aparține primăriei Chișinău. Cum adică să oferi 90% din venit unei companii care nu face niciun fel de investiții? În ce alte țări europene sunt asemenea practici? De unde s-au inspirat ai noștri bravi din Primăria Chișinău?

Anul trecut, contractul care prevedea amenajarea parcărilor cu plată în Chișinău a fost anulat de instanța de judecată.

http://unimedia.info/stiri/contractul-care-prevedea-amenajarea-parcarilor-cu-plata-in-chisinau–anulat-de-instanta-de-judecata–care-sunt-motivele-94522.html

Dar acesta a reapărut pe agenda primăriei. Potrivit proiectului, tariful pentru o oră în centrul Chișinăului va costa 15 lei. Reiese că o persoană care lucrează în centrul capitalei și care se deplasează la serviciu cu mașina va trebui să plătească 120 de lei pe zi pentru parcare? Ce fel de tarife sunt acestea?! În alte țări europene există un abonament lunar pentru angajați.

Cel mai mult însă mă deranjează faptul că un agent economic va folosi proprietatea municipalității, adică terenul/trotuarele, pentru a face bani. Asta fără să îl fi cumpărat sau să îl fi luat în arendă de la primărie. Cu alte cuvinte, primăria va transmite gratuit în gestiunea unei companii private aceste zone, iar compania privată pur și simpul va încasa banii. Acum aceste trotuare sunt deja amenajate pentru parcări, pentru că se renovează bulevardul Ștefan cel Mare din banii împrumutați de la BERD, pe care tot noi, cei din Chișinău, îi vom întoarce. Plus la asta, vom plăti și taxa pentru parcare unei companii private care nu a făcut practic nimic.

Cine este acest agent economic care pur și simplu va strânge banii de pe trotuare? Oficial este o firma EME Parkleitsystem, care, potrivit presei, are doi fondatori din offshore.

Aici Victor Chironda explică foarte bine schema.

Cât încă proiectul de decizie nu a fost votat în CMC mai există șanse ca acesta să fie îmbunătățit.

Nu sunt împotriva parcărilor cu plată în Chișinău, sunt împotrivă ca niște firme dubioase să facă bani pe seama noastră. Sunt de acord ca toți banii pentru parcări să meargă în bugetul primăriei pentru întreținerea drumurilor. Iată un asemenea proiect îl voi susține public fără nicio rezervă. Dar așa să oferi gratuit unei companii private trotuare gata amenajate pentru ca aceasta să perceapă pur și simplu taxe pentru parcare mi se pare hoție la drumul mare. Sunt sigură că există consilieri municipali care pot să stopeze această hoție.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii