Povestea Adrianei Ababii: Cum e să fii medic rezident în Franța

Adriana Ababii, în vârstă de 27 de ani, este medic rezident în Franța, momentan stabilită în orașul Tours. Și-a făcut studiile în medicină în România, apoi a decis să vină în Franța. A ales să se facă medic, pentru că este o meserie nobilă, o meserie care este în slujba oamenilor, o meserie menită să salveze vieți.

În interviul pe care Adriana Ababii l-a oferit blogului elenarobu.md, tânăra povestește cum este sistemul medical francez și de ce nu își vede viitorul acasă.

A decis să își facă studiile în afara țării, pentru că așa are mai multe oportunități
Decizia de a pleca în Franța a fost una inspirată de către diriginta mea, care mi-a fost, de altfel, și profesoară de limba franceză. Mi-a descris această țară atât de frumos, atât de idilic aproape și mi-a stârnit interesul față de cultura franceză, față de literatura franceză si, nu în ultimul rând, față de frumoasa limbă franceză încă de pe băncile liceului. Când am ajuns deja la facultate, am hotărât să fac un an Erasmus la Marseille. Acest an absolut minunat, plin de experiențe memorabile, m-a convins irevocabil că anume aici, în Franța, vreau să învăț mai departe, vreau să trăiesc și vreau să descopăr frumusețea acestei țări, nu doar în calitate de turist, dar și în calitate de cetățean al ei.

Adriana spune că adaptarea în Franța a fost una dulce-amară
Am exact un an de când sunt în Franța, iar adaptarea a fost una dulce-amară. Dat fiind faptul că mai făcusem deja un an de studii în Franța, bariera lingvistică am depășit-o destul de repede. Dificultățile cele mai mari le-am întâlnit atunci când am început să lucrez în calitate de medic-rezident. M-am trezit brusc cu o responsabilitate enormă pe umerii mei, pentru care încă nu eram pregătită. Sistemul medical din România nu te pregatește în timpul facultății să fii un clinician bun. Ai parte de foarte multă teorie, dar nu ești învățat să ai o gândire analitică sau practică.

Francezii sunt foarte politicoși, tacticoși și diplomați. Am putea împrumuta de la ei, în primul rând, faptul că au făcut din sport un stil de viață. Sunt foarte iubitori de activități fizice, mai ales, în aer liber.

Medicii rezidenți se bucură de multe facilități pe care le oferă statul francez
În primul rând, îți este asigurată mâncarea minim o dată pe zi, iar ora prânzului este respectată cu strictețe de către toți doctorii – de la mic la mare. În al doilea rând, îți pot fi rambursate anumite cheltuieli pe care le poți avea, cum ar fi bani de benzină, dacă ai stagiu la periferia orașului și ești nevoit să faci naveta zilnic sau reduceri la abonamentele pentru navetele cu tren s.a.m.d. Apoi, bluzele de spital și tot echipamentul medical necesar îți sunt oferite gratis. Ai toate condițiile necesare să te concentrezi doar la ceea ce faci și să nu fii nevoit să îți faci griji pentru nimic altceva ce nu ține de lucru.

Sistemul medical din Franța este unul foarte bine pus la punct
Totul, dar absolut totul, este gândit și organizat până în cele mai mici detalii. Datele pacienților sunt informatizate și poți avea acces instantaneu la tot istoricul internărilor și consultațiilor acestora. Serverul sau aplicația unde introduci toate aceste date este unul foarte inteligent și este structurat în așa fel, încât să nu omiți niciun element-cheie din îngrijirea pacienților. Atunci când vrei să prescrii un medicament și nu cunoști posologia, adică modul în care trebuie administrate medicamentele, efectele adverse sau interacțiunea cu alte medicamente, poți avea acces la o mare bază de date farmacologice, la nivel național, care se numește Vidal. Mai mult, această bază de date se actualizează aproape săptămânal și o poți accesa chiar și de pe telefonul mobil.

Cum sunt dotate spitalele în Franța
Spitalele mari, regionale, sunt dotate cu echipament medical de înaltă performanță, cu heliport pentru toate intervențiile de urgență și pentru transplanturi, cu aparate de imagistică medicală pentru toate specialitățile, fie că e vorba de un RMN, fie că e vorba de un ecograf portabil în camera de gardă (nu pun în calcul lucurile banale, de unică folosință – bluze chirurgicale, măști chirurgicale, mănuși latex, truse de sutură s.a.m.d., care sunt la îndemâna oricui și oricând).

Și acum atenție, legătura între ceea ce mâncăm și starea noastră de sănătate este una foarte și foarte mare

Starea noastră de sănătate este, în primul rând, influențată de regimul nostru alimentar. Toate patologiile își au originea fie din excese, fie din carențe alimentare. Un mod de viață sănătos trebuie să fie, mai ales, unul echilibrat. Ce recomăndari aș avea pentru moldoveni? Le-aș recomanda să introducă în alimentația lor mult mai multe legume atât crude, cât și procesate. Oricât de banal nu ar suna, dar anume acest punct m-a uimit aici în Franța. Francezii consumă obligatoriu o salată înainte de mâncarea caldă, iar regimul lor alimentar în sine conține 60% legume.

Experiența de medic rezident în Franța i-a adus multe momente frumoase Adrianei
Cea mai frumoasă experiență a mea în calitate de medic rezident am trăit-o atunci când am avut parte, pentru prima dată, de recunoștința primită din partea unui pacient. Emoțiile sincere ale acelui om m-au înduioșat până la lacrimi. Anume, în acel moment, înțelegi cât de umilă este această meserie de doctor.

Vrea să se specializeze în ginecologie și medicină reproductivă
În societatea actuală, din ce în ce mai multe cupluri se confruntă cu problema infertilității, atât masculină cât și feminină.

Și Adriana, ca și mulți alți tineri moldoveni care au învățat în străinătate, nu își văd viitorul acasă, în R. Moldova
Niciodată să nu zici niciodată, dar în viitorul apropiat eu nu mă văd revenind acasă.

Cel mai mare vis al Adrianei este să cunoască iubirea, în toate formele ei. Iar pe plan profesional, cea mai mare dorință a sa este să ajungă un doctor competent, să poată aduce contribuția sa în lumea medicală, în mod special, în sfera medicinii reproductive.

”Dacă voi reuși să schimb viața unui singur om, eu voi fi cu adevărat împlinită”, mi-a mărturisit Adriana.

Într-adevăr să fii medic nu este ușor, mai ales când înțelegi că viața unui om poate depinde de tine. Adriana este genul de om luminos la chip și suflet care își asumă pe deplin toate aceste responsabilități și își dorește, prin toată dăruirea sa, să schimbe vieți și destine, să aducă bucurie în viața oamenilor, să salveze și să dăruiască vieți, cât mai multe vieți.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii