Primăria Chișinăului, iluminată în albastru de Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

Pe 2 aprilie, comunitatea copiilor cu autism din R. Moldova s-a alăturat oficial, pentru prima dată, la campania internațională ”Light it up blue”, prin iluminarea în albastru a clădirii Primăriei capitalei. Campania internațională ”Light it up blue” este un semn de solidaritate cu persoanele diagnosticate cu autism.

Pe parcursul zilei, Asociația “SOS Autism” a avut un panou instalat în scuarul Catedralei din centrul Chișinăului, unde oricine și-a putut face poze, în semn de susținere pentru acești copii.

La Chișinău acțiunile dedicate acestei zile s-au încheiat cu lansarea lampioanelor albastre în scuarul Catedralei. Este deja de 5 ani o tradiție pentru Asociația” SOS Autism”.

La București, Palatul Controceni şi Palatul Victoria au fost iluminate, luni seară, în albastru, Administraţia Prezidenţială şi Guvernul marcând, astfel, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în Republica Moldova, la finele anului 2016, erau luați în evidența medicilor 349 de copii diagnosticați cu autism. În anul 2017 au fost diagnosticate alte 62 cazuri noi de Tulburare din Spectrul Autist (TSA).

Nu există nici un tratament medicamentos, care să vindece autismul. Studiile şi experienţa organizaţiilor internaţionale de profil arată că diagnosticarea timpurie, la vârsta de 18-36 luni, intervenţiile specializate şi integrarea socială cresc cu până la 47% şansele persoanelor cu autism de a dobândi abilităţi pentru o viaţă independentă. Implicarea familiei în terapie este vitală în recuperarea copilului cu autism, fiind necesară o informare continuă şi o participare activă în programul de terapie.

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului a fost instituită de către Adunarea Generală a ONU, la 18 decembrie 2007, fiind propusă de reprezentanţii Statului Qatar şi sprijinită de către toate statele membre.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii