Primul meu parcurs ”Via Ferrata”: O modalitate de a-ți depăși propriile limite

Am profitat de timpul superb de afară pentru a face un parcurs Via Ferrata. Ce înseamnă de fapt un traseu Via Ferrata (traducerea din italiană ar fi „drum de fier”)? Sunt trasee montane dotate pe întreaga lor lungime cu structuri metalice – trepte de fier, sufe metalice, poduri suspendate, etc – care permit persoanelor mai puțin experimentate în domeniul alpinismului să parcurgă în siguranță trasee asemănătoare cu cele de alpinism.

Apropo, traseele de Via Ferrata trebuie abordate cu cea mai mare seriozitate, la fel ca orice traseu de alpinism.

Am fost întrebată dacă am avut pregătirea necesară pentru un astfel de parcurs sau dacă a fost periculos. Pot să vă spun doar că este mult mai periculos să stai în fața televizorului, în special în R. Moldova și să consumi toată propaganda și dezinformarea. 

Am ales să fac traseul Via Ferrata Planfoy/Rochetaillée, situat la 10 minute de Saint-Etienne și la 50 de minute de Lyon, în parcul natural regional Pilat.

Lungimea totală a traseului este de 800 de metri. Pe tot parcursul traseului sunt pasaje întregi de urcări verticale, pasaje pe bârnă, câteva poduri suspendate și un pod de cablu.

Cireașa de pe tort o reprezintă tiroliana cu o lungime de 200 de metri. Este o experiență unică și o atracție suplimentară a acestui traseu.

Durata totală este între 2h30 – 5h00. Noi am parcurs acest traseu în aproape 3h00.

Fericirea că ai reușit să îți depășești propriile limite, frici, fobii la finalul traseului este de nedescris.

Nu uitați mișcarea este viață! Faceți cât mai multă mișcare, ieșiți cât mai des în natură, ceea ce ne înconjoară este magnific.

Articole similare
Comentarii