Primul val de deportări din Basarabia şi Nordul Bucovinei în Siberia şi Kazahstan: Cum rușii au schilodit acest popor

Bunica mea nu a fost deportată în Siberii de gheață, nici bunelul, el a fost la război și a venit de acolo fără un picior. Nici rude de ale mele nu au fost ridicate noaptea din case și încărcate în vagoane pentru vite. În general, bunica nu mi-a vorbit despre deportări, despre efectele acestei crime asupra poporului nostru. Nici la școală nu am învățat despre asta. Așa erau atunci vremurile.

Și foarte rău că era așa, pentru că despre ororile depărtărilor trebuie să se vorbească în familie, la școală, în spațiul public, să se facă filme, după modelul celor care descriu atrocitățile comise față de evrei în lagărele de concentrare pe timpul celui de-al doilea război mondial.

Apoi am citit cartea lui Nicolae Dabija „Tema pentru acasă” și am rămas mută, înghețată, fără cuvinte. Mi-a fost greu să constat prin câte au trecut buneii noștri vinovați că Stalin a câștigat războiul. Apoi, am mers la spectacolul „Hronicul Găinarilor” de Aureliu Busuioc, care se joacă la Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Este un spectacol care te face să înțelegi cum Stalin a schilodit acest popor, acești oameni, dar și ce înseamnă celebra sintagmă: „Cine a fost nimeni va deveni tot” (traducere din rusă). Și iată așa, de-a lungul anilor, proștii, leneșii, netoții au ajuns în frunte, iar intelectualii au plecat în mare parte.

hronicul
Așa a fost decapitat un popor din care fac parte și eu. Păcat că nu ne-am învățat tema de acasă și nu l-am alungat din mintea și sufletele noastre pe ocupantul rus. Continuăm să îl admirăm la televizor, să îi ascultăm muzica și să îi știm artiștii pe dinafară. Sunt și excepții bineînțeles și sper ca acestea să fie din ce în ce mai multe.

Să ne recăpătăm demnitatea prin a nu fi ignoranți, să ne cunoaștem trecutul, istoria, să îi cinstim pe eroi, să povestim prin ce au trecut buneii noștri în Siberii de gheață, să arătăm lumii cum ne-au distrus și cum putem renaște.

În total, au existat trei valuri de deportări în masă, când oamenii erau încărcați în trenuri și duși spre Siberia și Kazahstan. Operațiunea de deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941. Cel de-al doilea val de deportări în masă a avut loc pe 6-7 iulie 1949, iar al treilea – 31 martie – 1 aprilie 1951. Nu se cunoaște cifra exactă a celor care au avut de suferit de pe urma acestui tip de represiune, istoricii estimând cifra de câteva sute de mii de persoane deportate.

Articole similare
Comentarii