Problema pensiilor românești pentru românii din R. Moldova: ”Este incorect să primești pensie și din R. Moldova și din România”, susține Ana Guțu

Problema pensiilor românești pentru românii din R. Moldova nu se va rezolva foarte curând. Cel puțin asta susține secretarul de stat al Departamentului pentru relația cu R. Moldova din Guvernul României, Ana Guțu. Subiectul a fost discutat la emisiunea ”Vocea Diasporei” difuzată pe Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS.

”Nu este corect ca un cetățean din R. Moldova care are cetățenia României și care nu a contribuit nicio zi la bugetul României să beneficieze de pensie românească. Acest acord în mod automat nu poate fi prelungit. Sunt cazuri când oamenii primesc pensii de la ambele state: R. Moldova și România, fiindcă nu există un control digital. Trebuie să existe o bază de date ca acest fenomen să poată fi controlat. Este incorect să primești pensie din ambele state și să trișezi, să amăgești în așa hal autoritățile”, a declarat Ana Guțu.

Liberalizarea pieței muncii din România pentru basarabeni

Secretarul de stat al DRRM susține că în prezent poartă discuții pentru a liberaliza piața muncii din România pentru deținătorii de pașapoarte biometrice din R. Moldova.

”Știm foarte bine că s-au întors în R. Moldova foarte mulți cetățeni moldoveni din Federația Rusă, pentru că a draconizat regimul de ședere acolo. Mulți dintre ei sunt și buni specialiști, constructori care ar dori să lucreze în România unde se vorbește aceeași limbă, ar primi și salarii decente și nu este atât de departe de familie. Tot e mai aproape România decât Rusia”, a transmis Ana Guțu.

Demnitarul român în exprimă speranța să poată convinge autoritățile de la Chișinău să dorească semnarea unui atare acord. ”Ne oprim în fața celui mai mare impediment: voința politică. Când este voință politică, poți face lucruri bune pentru oameni”, a conchis secretarul de stat al DRRM.

Emisiunea integrală o puteți urmări accesând link-ul de mai jos:

Articole similare
Comentarii