Producătorii de corupți

Moldova fabrică pe bandă rulantă generații de corupți. Nu, nu e vorba doar despre politicieni și guvernări corupte. Este vorba despre fiecare dintre noi care a dat 100 de lei la medic pentru consultație, 100 de lei la grădiniță într-un fond ilegal, 200 de lei polițistului care te oprește fără motiv, 300 de lei pentru un examen la facultate, 200 de euro în plic pentru miri la nuntă, echivalentul unui salariu.
Și, din păcate, această listă poate continua la nesfârșit.

Cum educăm copiii/tânăra generație să fie corecți, să nu dea mită, dacă plățile informale pornesc chiar de la naștere, când ești nevoit să dai sute de euro unui medic cu care te-ai înțeles din timp pentru naștere. Urmează corupția în grădinițe, când chiar și judecători, procurori cu copii la grădiniță oferă (fără niciun fel de revoltă) tot felul de plăți informale educatorilor, chiar dacă știu că ceea ce fac este ilegal și se pedepsește penal. Școala în general este un focar de corupție pe care copiii îl asimilează foarte rapid. La școală ei învață cum să se dea bine pe lângă profesor pentru o notă mai mare, ei învață că atunci când părinții lui vin cu diferite atenții pentru profesori sau director de școală, brusc notele din catalog se schimbă. De ce să mai înveți dacă banii/mita îți aduc succesul și o diplomă cu 10 pe linie. Și asta continuă frumos și bine și la facultate. Te-ai ales cu o diplomă de licență de invidiat, cu zero studii și abilități, în schimb cu 1000 de relații, naș pe măsură și 99 de cumetri care îți vor rezolva problemele pe parcursul vieții.

Și așa ajungi să fii deputat, ministru, funcționar public, premier, președinte, coordonator pentru care corupția cu milioane și miliarde pare o chestie firească și necesară. Unii/unele chiar cred că președinții de partide te pot ajuta să devii milionar (a se vedea declarațiile deputatei PL Alina Zotea care a spus că omul care o poate ajuta să devină milionară este Mihai Ghimpu). Și iată așa și dl Ghimpu ajunge să fie producător de corupți pe acest petec de pământ.

Toți, absolut toți care au fost și sunt la guvernare în R. Moldova au fost și sunt niște producători de corupți, unii într-o măsură mai mică, alții într-o măsura mai mare.

Ce soluție văd eu pentru a stopa această degradare continuă a societății? Doar prin revoluție. O revoluție a celor care nu mai vor să trăiască într-o veșnică mocirlă. O revoluție a minții, a gândirii, un refuz a fi parte din sistem, un refuz de a accepta jocurile sistemului. O revoluție a celor care s-au format într-o societate care respectă legile și libertățile fundamentale ale omului, a celor care nu și-au cumpărat notele la BAC sau facultate, a celor care au obținut un job datorită capacităților și abilităților sale, nu pentru că nașul, finul sau 1000 de rude au ”pus cuvânt” pentru ei/ele.
Vreau să trăiesc o revoluție a celor puțini, dar onești și integri.

Informația este putere, informați-vă corect
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii