Rafturi pline de produse lactate în condițiile în care laptele moldovenesc dispare

Produsele lactate împânzesc rafturile magazinelor din R. Moldova. Diferiți producători oferă o gamă largă de lapte, brânză, smântână, unt și alte produse din lapte. Doar că apare o întrebare firească. Ce conțin aceste produse, de vreme ce numărul vacilor a coborât la minimul istoric, iar cantitățile de lapte produs sunt din ce în ce mai mici.

Datele Biroului Naţional de Statistică arată că în prima jumătate a acestui an volumul producţiei de lapte a mai scăzut cu 9,2%, până la 203.500 de tone. Cifrele se conțin în raportul „Producţia globală agricolă în ianuarie-iunie 2018”, scrie mold-street.com.

Cel mai tare a scăzut producţia de lapte în întreprinderile agricole mari – cu 11,8%, iar în gospodăriile populației cu 9%. De notat că gospodăriile populației deţin peste 94% din producţia de lapte.

Scăderea producţiei de lapte în Republica Moldova este o tendinţă ce se menţine deja de 30 de ani: de la nivelul-record din anul 1989 de 1,54 milioane tone, la 462.000 tone din anul 2016 și la minimul de 203.500 de tone în 2018. În ultimii 30 de ani numărul de vaci s-a redus de aproape patru ori.

Scăderea producţiei de lapte din R. Moldova forţează procesatorii de lapte să apeleze tot mai mult la producţia de import din România, Ucraina, Statele Baltice etc.

Așadar, atunci când mergeți la magazin, verificați întâi de toate ce scrie pe eticheta produsului pe care vreți să îl cumpărați. Iată de exemplu pe acest pachet de brânză nu este specificată nici cantitatea de lapte folosit, nici proveniența laptelui. Sunt foarte multe semne de întrebare din ce este produsă această brânză.

Din păcate, este din ce în ce mai dificil să găsești în magazine sau la piață produse alimentare de calitate. Este din ce în ce mai dificil să te alimentezi sănătos, dar nu imposibil. Sugestia mea este să verificați de fiecare dată ceea ce cumpărați și ceea ce scrie pe ambalaj. Semnalați Agenția pentru Protecția Consumatorilor ori de câte ori credeți că produsele pe care vreți să le cumpărați au proveniență dubioasă. Aveți grijă de sănătatea voastră.

Articole similare
Comentarii