Reacția demnitarilor când sunt întrebați despre averile lor

E un adevărat spectacol să vedeți ce fețe fac demnitarii moldoveni când sunt întrebați despre salariul lor. Sau despre avere. Sau despre conflicte de interese. Sau despre mașinile pe care le-au cumpărat. Sau despre casele pe care le construiesc. Parcă le dai cu sare în ochi. Stau cu privirea în pământ, se scarpină la ceafă, se foiesc, ezită, se înroșesc.

Până acum niciun demnitar cu care am vorbit în cadrul emisiunii Alb&Negru nu a încercat să demnostreze că el merită salariul pe care îl primește de la bugetul de stat, adică de la noi, oamenii. De ce le este rușine? De ce nu vor să vărbească despre salariile lor? Fac trimitere de fiecare dată la declarațiile lor de avere, de parcă altcineva a completat-o și brusc au uitat sumele trecute în declarație. Dar de aproape un an nu mai pot fi verificate aceste declarații, pentru că CNI se reorganizează în ANI, reorganizare care durează deja prea mult sau exact cât cei cu probleme în declarațiile de avere să și le poată rezolva.

Dacă ești competent, nu ai de ce să îți fie rușine. Dacă poți demonstra că studiile și competența ta costă 45 de mii de lei pe lună nu e nicio problemă. Dar de ce să ascunzi asta? De ce să spui că ai un salariu mic, dar de fapt primești de două ori mai mult, chiar dacă este vorba de prime și sporuri salariale?

Iată câteva exemple. Am surpins fețele unor demintari care au acceptat invitația la emisiunea Alb&Negru (de altfel, sunt foarte puțini care vor să vină la emisiune) și pe care i-am întrebat despre averile lor. Vedeți și singuri ce ascund fețele demnitarilor.

Întrebat ce salariu a avut luna trecută

Întrebat de ce nu plătește impozite pentru casa în care trăiește, neînregistrată la Cadastru

Întrebat dacă este milionar

Întrebat despre declarația de avere

Vorbind despre judecătoarea Mariana Pitic, cea care și-a cumpărat Porche cu 10 mii de lei

Ce mai recent exemplu este cel al directorului general al AGEPI, Octavian Apostol, care nu știe ce salariu a ridicat luna trecută. A putut doar să spună că salariul lui este în top zece cele mai bune salarii în instituțiile publice și că trebuie să o întrebe pe soție pentru că e la ea cardul. Din câte observ e un trend să pui pe umerii soției salariu de demnitar, cardul salarial și gestionarea finanțelor în familie.

Într-un final, Octavian Apostol a spus că are un salariu lunar de 20 000  de lei, în realitate acesta este de două ori mai mare, adică peste 40 000 de lei. Iată cum își permit angajații instituțiilor publice să ne mintă.

Concluzia e simplă, nu credeți tot ce vi se spune. Întrebați-i pe demnitari când vin în campanii electorale și vă toarnă tot felul de promisiuni. Opriți-i și întrebați-i ce salarii au, ce averi și din ce bani și-au construit palate. Să vedeți cum se face liniște câteva secunde până se coace minciuna. Atât timp cât e vorba despre banii cetățenilor care ajung în bugetul de stat prin impozitele pe care le plătesc, aceste întrebări își au tot dreptul și tot rostul.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu!

 

 

 

Articole similare
Comentarii