Rusia se deconectează de la Internet. Traficul doar în interiorul granițelor

Rusia se va deconecta pentru scurt timp de la internetul global ca parte a unui experiment de proporții care ar simula ce s-ar putea întâmpla în cazul unui război cibernetic, anunță BBC. Testul va fi făcut până la 1 aprilie, însă data exactă nu a fost anunțată. Unele surse afirmă că acest lucru se va întâmpla săptămâna viitoare, scrie www.dcnews.ro.

Potrivit BBC, pe durata exercițiului, datele transmise între cetățenii ruși și organizații vor circula numai în interiorul granițelor, fără a fi rutate global. Experimentul este gândit pentru a strânge informații în vederea modificării unei legi depuse anul trecut în Parlament, care cere furnizorilor de Internet din Rusia să asigure independența spațiului rus online în cazul unei agresiuni străine.

Alte versiuni de IP

Proiectul prevede și construcția unei versiuni rusești de DNS-urilor (standard folosit pentru administrarea adreselor IP ale site-urilor web din toată lumea), astfel încât web-ul să poată funcționa și dacă link-urile le serverele internaționale sunt rupte. Firmele telecom rusești mai trebuie să instaleze mijloace tehnice prin care tot traficul internet rusesc să fie redirecționat către puncte de exchange aprobate sau gestionate de puternicul arbitru telecom Roskomnazor.

Arbitrul telecom va inspecta traficul, va bloca conținutul interzis și se va asigura că traficul din Rusia va rămâne în interiorul granițelor și nu va ajunge la servere din afară unde ar putea fi interceptat de alte țări. Kremlinul vrea astfel să fie pregătit în cazul în care Occidentul va tăia Rusiei accesul la serverele de Internet.

În același timp, Duma de Stat a Federației Ruse a adoptat astăzi, în prima lectură, legea cu privire la funcționarea durabilă a internetului rusesc RuNet. În susținerea acestui document s-au pronunțat 334 de deputați ruși, iar contra – 47, transmite www.kp.ru.

Legea vine să protejeze internetul rusesc RuNet în cazul în care din străinătate vor veni pericole pentru a împiedica buna funcționare a internetului rusesc. Guvernul Federației Ruse a promis să aloce pentru acest proiect în jur de 20 de miliarde de ruble rusești.

Articole similare
Comentarii