Scenariul Cernobîl se repetă: Localnici evacuați, după accidentul nuclear din Rusia

Locuitorii unui sat din Rusia, situat în apropierea zonei în care s-a produs explozia de săptămâna trecută, au primit ordin de evacuare.

Rușilor din Nyonoksa li s-a spus că vor pleca miercuri, ca urmare a unor activități cu caracter militar, a transmis agenția RIA Novosti, citând șefa departamentului de relații cu presa din cadrul administrației Severodvinsk, transmite stirileprotv.ro.

Portalul de știri locale tv29.ru, citat de CNN, a transmis că locuitorii din Nyonoksa vor fi luați cu trenul, în intervalul 5.00 – 7.00, și vor ajunge în apropiere de orașul-port Severodvinsk.

Un corespondent local al ziarului de investigații Novaya Gazeta a susținut că oficialii militari le-au spus locuitorilor din Nyonoksa că evacuarea nu are legătură cu explozia de săptămâna trecută.

Dmitry Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a refuzat să confirme speculațiile, care au stârnit îngrijorare la nivel internațional, potrivit cărora explozia s-ar fi produs în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară.

Medicii care au tratat victimele accidentului, trimişi la Moscova

Medicii care au tratat victimele accidentului, în urma căruia a crescut nivelul de radiaţii, au fost trimişi la Moscova pentru examinare medicală, a anunţat agenţia de ştiri TASS care a citat o sursă medicală.

Potrivit Agenţiei meteorologice de stat din Rusia (Rosghidromet), citată de agenţia de presă TASS, nivelul de radiaţii în oraşul Severodvinsk, regiunea Arhanghelsk (nord-vestul Rusiei), a crescut de până la 16 ori la 8 august, după un accident despre care autorităţile ruse au spus ca a implicat un test cu rachetă pe o platformă amplasată pe mare.

Nu a fost oferită nicio explicaţie oficială pentru cauza creşterii nivelului de radiaţii în urma exploziei. Agenţia nucleară rusă Rosatom a anunţat că cinci dintre angajaţii săi şi-au pierdut viaţa în urma exploziei, amintește Agerpres.

Medicii trimişi la Moscova au semnat un acord prin care s-au angajat să nu divulge informaţii despre incident, a indicat sursa medicală citată de TASS.

Autorităţile ruse au recomandat locuitorilor din Nionoks să-şi părăsească satul pe perioada operaţiunilor desfăşurate în apropiere în urma unui accident produs săptămâna trecută care a provocat o creştere a nivelului de radiaţii, notează Interfax.

Articole similare
Comentarii