Situația celor 230 de mii de basarabeni care așteaptă să le fie examinate dosarele de redobândire a cetățeniei române

Secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova în Guvernul României, Ana Guțu, susține că a fost deblocat procesul de examinare a dosarelor de redobândire a cetățeniei române pentru cei peste 230 de mii de basarabeni.

Ana Guțu a explicat de ce acest proces, care în mod normal dura 6 luni, s-a împotmolit în ultima perioadă. „Din păcate, a menționat ministrul, procesul de solicitare a cetățeniei române a generat activitatea mai multor rețele dubioase, unele din ele activând cu grave încălcări ale legislației române. O investigație jurnalistică de ultimă oră a scos la iveală mai multe nereguli, inclusiv creşterea bruscă a solicitanților de cetățenie română originari din Rusia.

A apărut necesitatea amendării legislației din domeniu, prin instituirea unor filtre de verificare minuțioasă a dosarelor. Sperăm că, după soluționarea acestei probleme, procesul de redobândire a cetățeniei române va reintra în limita termenului legal de 6 luni”, a conchis Ana Guțu, numită recent secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova în Guvernul României, transmite www. rgnpress.ro.

Ana Guțu transmite un mesaj despre activitatea sa viitoare în departamentul respectiv. Aceasta susține că lansează strategia de elaborare a proiectelor prin care R. Moldova va putea accesa fonduri din bugetul României.

„Stimați prieteni, în pofida căderii Guvernului Orban şi perspectiva alegerilor parlamentare anticipate în România, odată cu adoptarea Hotărârii Guvernului, prin care este creat Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova începe o nouă etapă, aş spune istorică, de relansare a cooperării complexe între România şi Republica Moldova. Începând cu ziua de azi lansăm diligențele administrative de selectare a personalului, de elaborare a organigramei DRRM, a strategiei, conceptelor şi metodologiilor de elaborare/finanțare/evaluare a proiectelor”, scrie Ana Guțu pe pagina sa de Facebook.

În curând, Guțu va face publice toate informațiile necesare pentru accesarea fondurilor din bugetul guvernului României, fonduri destinate proiectelor de cooperare cu Republica Moldova.

„Vă aştept alături de mine şi echipa DRRM cu idei novatoare, care, materializate fiind, vor aduce România mai aproape de Republica Moldova”, a conchis Ana Guțu.

Articole similare
Comentarii