Soarta de mai departe a primarului de Chișinău

Vin zile grele pentru primarul capitalei Dorin Chirtoacă. Și nu spun asta cu triumf sau mare bucurie. Este extrem de rău că s-a ajuns în această situație deplorabilă. E adevărat, nu a existat niciodată o conlucrare sănătoasă între primarul capitalei și guvern, nici pe timpul guvernării comuniste, nici când premier era Vlad Filat, nici când premier este Pavel Filip. Dar acest lucru nu trebuia să constituie o scuză pentru corupția și schemele frauduloase din primărie.

Faptul că administrația capitalei a eșuat este o lovitură dură pentru tânăra generație de politicieni, în care foarte multă lume și-a pus speranțele, dar care a dezamăgit cumplit. Un tânăr școlit la Sorbona și care ulterior a făcut școala de liderism politic în SUA, după exemplul fostului președinte georgian Mihail Saakașvili, să eșueze într-un asemenea mod este inexplicabil și regretabil.

Acțiunile din ultimele zile cu privire la unii anagajați din primărie, oameni foarte apropiați primarului Chirtoacă, mă duce la gândul că ar exista o înțelegere între liderul PD, Vlad Plahotniuc și președintele țării, Igor Dodon, ca primarul capitalei să fie demis. S-ar putea ca demisia să fie votată în Consiliul Municipal Chișinău, mai ales că există și o inițiativă în acest sens din partea consilierilor PPEM. Anterior, a mai fost o tentativă de demitere a primarului de către consilierii municipali, dar atunci nu s-au ajuns 2 voturi. Acum s-ar putea ca voturi să fie suficiente.

Ce va urma după? Greu de spus. Dacă nu va fi identificat un candidat puternic pe dreapta și necompromis, atunci socialistul Ion Ceban are toate șansele să câștige primăria capitalei, iar retorica pro-rusă este clară din start.

Primarul capitalei Dorin Chirtoacă ar putea să iasă cât de cât onorabil din toată această situație dacă și-ar prezenta o demisie, pe ultima sută de metri. Dorin Chirtoacă a avut un viitor politic foarte bun și în 2007 și în 2011 dacă ar fi preluat șefia PL și dacă ar fi devenit un exemplu de succes politic pentru tânăra generație. A ales altă cale. Din păcate. O cale care îl costă și ne costă scump, foarte scump.

 

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu!

Articole similare
Comentarii