Solidaritate în Franța: Zeci de mii de persoane au ieșit pe străzi pentru a-l omagia pe profesorul decapitat

Zeci de mii de persoane s-au adunat duminică la Paris, dar şi în alte oraşe franceze pentru a-i aduce un omagiu lui Samuel Paty, profesorul de istorie decapitat vineri în regiunea pariziană, un atentat islamist ce a redeschis răni mai vechi generând emoţie şi spaimă, relatează Agerpres.

La Paris, manifestanţii – majoritatea purtând măști – s-au reunit în Place de la République, epicentrul uriaşului marş din 11 ianuarie 2015, care a strâns în jur de 1,5 milioane de participanţi după atentatele islamiste de la Charlie Hebdo şi magazinul Hyper Cacher.

Cu pancarte pe care stătea scria „Nu totalitarismului gândirii” sau „Je suis prof” (expresie de solidaritate consacrată în Franța după atentatele islamiste), participanţii au salutat în linişte memoria bărbatului ucis de un fanatic după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed. „Je suis Samuel”, „Libertate de expresie, libertate de a preda”, au scandat manifestanții.

La manifestări au fost prezente și  mai multe personalităţi politice franceze, de toate orientările: prim-ministrul Jean Castex, primarul socialist al capitalei, Anne Hidalgo, preşedinta de dreapta a regiunii Ile-de-France (din care face parte Parisul), Valérie Pécresse, liderul stângii radicale, Jean-Luc Mélenchon. Lor li s-a alăturat şi fostul preşedinte socialist François Hollande.

Miercuri, 20 octombrie, va avea loc un omagiu naţional, în coordonare cu familia profesorului asasinat, a comunicat Preşedinţia franceză, fără a preciza locul în care va avea loc ceremonia.

Articole similare
Comentarii