Sondaj de opinie: Chișinăul este favorabil Unirii R. Moldova cu România

Centrul Social-Politic European a prezentat zilele trecute rezultatele consultării publice pe subiectul unirii R. Moldova cu România. Sondajul a fost efectuat în municipiul Chișinău în perioada 1-19 aprilie. Cei care au realizat cercetarea spun că au chestionat 79 741 de respondenți, cu vârsta de peste 18 ani din municipiul Chișinău. Rezultatele cercetării au o marjă de eroare de 3%.

De menționat că au fost chestionați atât vorbitori de limbă română, cât și vorbitori de limbă rusă. Pentru completarea chestionarului, 79% din respondenți au folosit limba română, iar 21% limba rusă. Organizatorii spun că vorbitorii de română s-au pronunțat în proporție de 62% pentru unirea cu România, iar 38% au răspuns cu ”NU” la întrebarea din chestionar. Respondeții vorbitori de limbă rusă, în proporție de 69 la sută, s-au arătat împotriva unirii cu România, iar 31 la sută s-au arătat a fi favorabili unirii.

Femeile par ceva mai sceptice când sunt întrebate despre Unire. Răspunsurile analizate arată o proporție de 54% dintre femei care au spus ”DA” pentru unirea cu România și 46% de ”NU” unirii cu România și o proporție de 56% a bărbaților care și-au arătat atașamentul față de Unire.

Pe suburbii și sectoarele Chișinăului, iată cum au fost împărțite opțiunile:

Sectorul Botanica: 50% – DA, 50% – NU
Sectorul Buiucani: 55% – DA, 45% – NU
Sectorul Centru: 53% – DA, 47% – NU
Sectorul Ciocana: 57% – DA, 43% – NU
Sectorul Râșcani: 62% – DA, 38% – NU
Suburbiile Chișinăului: 61% – DA, 39% – NU

Rezultatele finale ale cercetării au arătat că respondenții din municipiul Chișinău sunt favorabili unirii cu România, 55% fiind răspunsuri de ”DA” pentru Unirea cu România, iar răspunsurile de ”NU” au o proporție de 45 la sută. Întrebarea din chestionar a fost formulată astfel: ”Dvs., personal, ați vota pentru unirea cu România?”.

Una dintre cele mai bune confirmări ale acestui sondaj vor fi rezultatele alegerilor în Chișinău din 20 mai. În cursa sunt înscriși cel puțin 3 candidați care pledează pentru Unire: candidatul PUN, Constantin Codreanu, candidatul PL, Valeriu Munteanu, candidata PNL, Alexandra Can. Evident, este regretabil că cei care pledează pentru Unire, de fapt nu și-au putut coagula forțele ca să înainteze un singur candidat pentru primăria Chișinău. Din păcate, așa se vor risipi voturile și în continuare se va vorbi despre Unire, prin dezbinare.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii