Țara din UE care are mai mulți bani decât poate cheltui. A terminat anul cu cel mai mare excedent din istorie

Țara din UE care are mai mulți bani decât poate cheltui. Germania a încheiat anul 2018 cu cel mai mare excedent bugetar înregistrat de la reunificarea ţării, în 1990, graţie unui şomaj care a atins un minim istoric şi a dobânzilor reduse, arată datele publicate vineri de Oficiul federal de Statistică din Germania (Destatis), transmite stirileprotv.ro.

Anul trecut, Guvernul german, cele 16 landuri, precum şi bugetul asigurărilor sociale, au înregistrat un surplus de 58 miliarde de euro (65,8 miliarde de dolari), o sumă echivalentă cu 1,7% din Produsul Intern Brut.Acesta este al cincilea an consecutiv în care Germania înregistrează un excedent bugetar, prima economie europeană neavând probleme în a respecta regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care stipulează că deficitul bugetar al unui stat membru nu trebuie să depăşească 3% din PIB.Veniturile colectate de Guvern (la nivel federal, regional şi comunal) s-au ridicat la 1.543,6 miliarde de euro, compensând nivelul cheltuielilor, de 1.485,6 miliarde de euro. Comparativ cu 2017, veniturile au crescut cu 4,7% iar cheltuielile cu 3,2%.

Cu toate acestea, Germania, cea mai puternică economie de pe continentul european și a patra cea mai mare din lume, dă tot mai multe avertismente că perioada de creștere susținută a trecut și că urmează o perioadă de criză. Iar economiștii spun că, dacă Germania cade, Europa cade.

Articole similare
Comentarii