Un nou Cernobâl? Agitație mondială după accidentul nuclear din Rusia

Accidentul nuclear petrecut joi la amiază în nordul Rusiei a stârnit agitație la Casa Albă și printre experții în domeniu, care avertizează cu privire la riscurile pentru sănătate și amintesc de dezastrul de la Cernobâl.

Un expert nuclear american a declarat că bănuiește că accidentul din nordul Rusiei și creșterea nivelului de radiații se datorează tesării rachetei nucleare de croazieră, cerută de președintele Vladimir Putin anul trecut.

Este vorba de accidentul nuclear în urma căruia au murit cinci persoane, iar alte cel puțin trei au fost rănite, potrivit agenției nucleare a Rusiei, Rosatom.

Un purtător de cuvânt al orașului Severodvinsk, cu 185.000 de locuitori, aflat în apropierea centrului de teste militare din regiunea Arkhangelsk, a declarat că a fost înregistrat un vârf de scurtă durată al radiațiilor joi la amiază, dar vineri informația dispăruse de pe internet.

Doi experți au declarat pentru Reuters, în interviuri separate, că explozia unor rachete cu combustibil lichid nu generează radiații.

Ei au adăugat că suspectează că explozia și radiațiile provin de la un accident petrecut la testarea unei rachete de croazieră cu propulsie nucleară la poligonul de lângă Nyonoksa.

„Explozia unei rachete cu combustibil lichid nu produce radiații, și știm că Rusia lucrează la o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară”, a declarat Ankit Panda, expert al Federației oamenilor de știință americani.

Rusia denumește această rachetă 9M730 Burevestnik, în timp ce în NATO este cunoscută ca SSC-X-9 Skyfall.

Reacția Casei Albe: Un nou Cernobâl?

Un oficial de rang înalt al administrației Trump, vorbind sub protecția anonimatului, a declarat că nu poate confirma sau infirma accidentul unei rachete cu propulsie nucleară, dar și-a exprimat scepticismul față de explicațiile Kremlinului.

„Monitorizăm în continuare evenimentele din nordul Rusiei, dar asigurările Moscovei că totul este normal nu sunt convingătoare”, a spus oficialul.

„Acest caz ne reamintește de Cernobîl, când Kremlinul a pus menținerea pe funcții a grupului de la putere deasupra sănătății propriei populații”, a mai spus oficialul american.

Putin a cerut cu fermitate, în martie 2018, într-un discurs în fața parlamentului de la Moscova, realizarea unor arme mai puternice, printre care și rachetele cu propulsie nucleară.

El a mai spus că aceste rachete de croazieră propulsate nuclear, testate cu succes în 2017, au o rază de acțiune nelimitată și sunt invincibile împotriva oricăror sisteme antirachetă existente sau în curs de realizare.

Ne minte Kremlinul? Argumentele unui expert

Directorul Programului de neprolierare din Asia de Est, de la Middlebury Institute of International Studies, Jeffrey Lewis, a declarat că el crede, pe baza imaginilor din satelit și a altor date, că accidentul s-a produs la o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, scrie evz.ro.

El a explicat că, pe baza imaginilor din satelit, se pare că Rusia a mutat anul trecut baza de testare a rachetelor de la Novaia Zemlia la Nyonoksa.

Lewis a explicat că un transportor de combustibil nuclear, identificat în trecut la Novaia Zemlia a fost acum reperat la Nyonoksa, iar rachetele convenționale nu au nevoie de astfel de combustibil.

El a mai spus că, în lipsa detaliilor tehnice, nu se poate preciza cât de mare este pericolul de radiații nucleare, dar pe baza faptului că motorul nuclear dezvoltat de SUA în anii 50 răspândea radiații, se poate crede că pericolul pentru sănătatea populației afectate este real.

Articole similare
Comentarii