Un nou exemplu când deputații socialiști nu cunosc sau ignoră Constituția țării

Un exemplu pe față cum deputații socialiști fie nu cunosc legea supremă a țării, Constituția R. Moldova fie ignoră prevederile acesteia. Deputatul socialist Vasile Bolea a depus o sesizare către Consiliul Superior al Magistraturii prin care cere demiterea judecătorilor Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole. Potrivit socialistului, cei trei judecători „au încălcat jurământului depus, prin divulgarea secretului deliberării la alegerea președintelui Curții Constituționale și admiterii ingerințelor în activitatea Curții”, în august anul trecut.

Doar că, în calitate de deputat, Vasile Bolea, trebuie să știe că CSM nu are nicio competență în ceea ce privește judecătorii Curții Constituționale. Astfel, potrivit Constituției, art.137, Judecătorii Curţii Constituţionale sînt inamovibili pe durata mandatului, independenţi şi se supun numai Constituţiei.

De asemenea, în legea cu privire la Curtea Constituţională este stipulat clar, la articolele 18 și 19 că:

Articolul 18. Vacanţa funcţiei

(1) Mandatul de judecător al Curţii Constituţionale încetează şi se declară vacanţa funcţiei în caz de:
a) expirare a mandatului;
b) demisie;
c) ridicare a mandatului;·
d) deces.
(2) Încetarea mandatului şi vacanţa funcţiei în cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a), b), d) se declară prin dispoziţie a Preşedintelui Curţii Constituţionale, iar în cazul prevăzut la lit. c) de către Curtea Constituţională.

Articolul 19. Ridicarea mandatului
(1) Mandatul judecătorului Curţii Constituţionale încetează prin ridicarea imunităţii judecătorului în caz de:
a) imposibilitate a exercitării funcţiei de judecător din motive de sănătate timp îndelungat şi
neîntrerupt (mai mult de 4 luni);
b) încălcare a jurămîntului şi a obligaţiilor funcţiei;
c) condamnare de către instanţa judecătorească pentru săvîrşirea unei infracţiuni;
d) incompatibilitate.
(2) Asupra ridicării imunităţii judecătorului şi încetării exercitării funcţiei în cazurile prevăzute în alin.(1) decide Curtea Constituţională.
(3) Controlul asupra semnalelor de încălcare a jurămîntului sau a obligaţiunilor funcţionale de către judecători se efectuează de un complet din 2 judecători, numiţi prin dispoziţie a Preşedintelui Curţii Constituţionale.

Este vorba despre ignoranță sau necunoaștere a legislației R. Moldova din partea deputatului Vasile Bolea? Juriștii îi amintesc deputatului socialist că o astfel de sesizare care vizează judecătorii Curții Constituționale trebuie depusă la Parlament, nu la CSM.

Articole similare
Comentarii