(VIDEO) Serghei Lavrov vorbește despre revenirea la Planul Kozak. Reacția Ministerului de Externe de la Chișinău

Subiectul privind revenirea la Planul Kozak nu este relevant în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. Așa a comentat Ministerul de Externe din Republica Moldova, declarațiile ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, referitoare la revenirea la principiile din Memorandumul Kozak, în problema transnistreană, transmite radiochisinau.md.

Potrivit lui Serghei Lavrov, citat de presa rusă, Moscova pledează pentru soluţionarea conflictului şi pentru revenirea Transnistriei în componența Republicii Moldova, care să-și păstreze suveranitatea și neutralitatea.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a subliniat în cadrul unui forum de tineret că „statutul special pentru Transnistria trebuie coordonat cu Tiraspolul astfel încât Republica Moldova să-și păstreze suveranitatea, adică să nu fie absorbită de nimeni ca stat, și să-și păstreze statutul de neutralitate, adică să nu adere la blocuri militar-politice”, am încheiat citatul. El a mai spus că aceste principii ar fi fost coordonate anterior și că în baza lor urma să fie semnat Memorandumul Kozak, care prevedea federalizarea R. Moldova.

Solicitat de Radio Chișinău, purtătorul de cuvânt al Ministerul de Externe, Alexandru Roitman a declarat că subiectul privind revenirea la Planul Kozak nu este relevant în procesul de reglementare a conflictului transnistrean:

„Republica Moldova și-a exprimat poziția privind proiectul documentului la care v-ați referit, la perioada istorică respectivă, acum 16 ani. Astăzi, mai mult ca niciodată, țara noastră este fermă pe poziția că subiectul Planului Kozak nu este relevant în contextul procesului de reglementare transnistreană” , a spus Alexandru Roitman.

Articole similare
Comentarii