Ziua de 9 mai: Discursurile lui Dodon și Zelenski, exemple de președinți cu și fără verticalitate

Astăzi, în pofida epidemiei de coronavirus și a măsurilor de carantină care trebuie respectate în această perioadă, în R. Moldova au fost organizate manifestări cu ocazia zile de 9 mai. Președintele Igor Dodon ne felicită cu victoria în ”Marele Război pentru Apărarea Patriei”, în timp ce un alt președinte al unei țări vecine (fostă membră a URSS) – Volodimir Zelenski (Ucraina) vorbește despre victoria împotriva nazismului și despre eforturile în a câștiga un stat ucrainean independent.

Ieri, președinții celor trei Țări Baltice au acuzat Rusia că falsifică istoria. Într-o declaraţie comună, cei trei şefi de stat au cerut „adevăr şi justiţie”, altfel spus recunoaşterea crimelor din epoca comunistă şi a responsabilităţii URSS în declanşarea războiului.

Simțiți cât de mare este diferența de abordare?!

Iar pentru exemplificare, Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS publică discursurile lui  Igor Dodon și Volodimir Zelenski pentru comparație și pentru a distinge când un președinte are verticalitate și respect față de istorie și neam și când un președinte nu are niciun fel de respect față de istorie și neam și este supus unui alt stat, adică Rusiei.

Discurs Igor Dodon

Stimați compatrioți!
Dragi Veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei,

Am marea onoare să Vă adresez sincere felicitări cu prilejul aniversării a 75-a a Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei.

Victoria din anul 1945 comportă o însemnătate substanțială pentru întreaga lume, îndeosebi pentru popoarele fostei Uniuni Sovietice care, prin milioane de jertfe umane și incomensurabil patriotism au avut un rol decisiv în zdrobirea dictaturii naziste în Europa.

Marea Victorie are o semnificație aparte și în politica de pace și colaborare pe palier internațional. Or, coaliția antihitleristă, creată prin eforturile conjugate ale URSS, SUA, Marea Britanie etc., de asemenea și-a adus aportul în lupta împotriva fascismului.

9 Mai este sărbătoarea care aparține de asemenea Moldovei și moldovenilor. Peste 400 de mii de compatrioți au luptat împotriva cotropitorilor fasciști în rândurile Armatei Roșii, Mișcării de Rezistență, în detașamentele de partizani. Mai mult decât 100 de mii de oșteni moldoveni au căzut în lupte pentru independența Patriei și eliberarea popoarelor europene de ororile fascismului.

Dragi veterani! Cu deosebită căldură și mult respect, Vă urez multă sănătate, putere și împlinire sufletească. Pentru tot poporul țării noastre-Republica Moldova sunteți un un simbol viu al eroismului și devotamentului față de Patrie. Felicit de asemenea cu această mare sărbătoare văduvele de război, rudele celor care au luptat sau au căzut în acel război. Veșnică slavă Eroilor Patriei!

Discurs Volodimir Zelenski

Dragi cetățeni!

Am învins nazismul acum 75 de ani. Au fost necesari alți 46 de ani pentru a obține un stat independent ucrainean. Și astăzi, pentru al șaselea an la rând, îl apărăm.

Peste șapte milioane de ucraineni din Coaliția Anti- Hitler au contracarat nazismul atât pe pământul natal, cât și pe diferite continente ale planetei. Fără îndoială, eroismul nu are pașaport. Dar contribuția ucrainenilor la victoria împotriva nazismului este uriașă. Și nimeni nu poate privatiza victoria astăzi. Spunând că s-ar fi putut întâmpla și fără ucraineni. Nu trebuie să uităm acest lucru sau să oferim cuiva faptele eroilor noștri ucraineni.

Acestea sunt toate pagini ale istoriei noastre care formează și ne fac mai puternici. Astăzi cu credință în menirea noastră, anunț proiectul simbolurilor memoriale. În cadrul acesteia, vrem să instalăm patru clopote în Ucraina. Ieri am fost în regiunea Luhansk, lângă primul sat, unde în al 42-lea an a început eliberarea Ucrainei. Și primul clopot va fi instalat acolo – un clopot al memoriei.

Acum sunt în Transcarpatia, în apropierea locului unde s-a încheiat expulzarea invadatorilor. Clopotul Victoriei va fi instalat aici.

Credem și vom face totul pentru a ne asigura că în ziua în care vor fi instalate încă două clopote: clopotul păcii în Donețk și clopotul Unității în Simferopol. Și în momentul în care va veni pacea în Ucraina și ne vom întoarce poporul și pământul nostru, patru clopote vor anunța simultan acest eveniment semnificativ din istoria Ucrainei.

Și fiecare dintre dangătele lor se vor înscrie în mintea noastră: „Să ne amintim că unitatea este cheia păcii noastre și a victoriei noastre”.

Iar la final o poză simbolică, semn că nu totul e pierdut în mințile cetățenilor noștri.

Articole similare
Comentarii