Simbolul mobilizării populației în ultimele săptămâni în Franța, faimoasele veste galbene (gilets jaunes) trec frontiera franceză, scrie postul de televiziune francez BFM TV.
Așadar, vestele galbene s-au făcut remarcate în Belgia (Bruxelles), Olanda, Serbia, Bulgaria, chiar și Irak (Bassorah). Este un semn de protest preluat și de alte orașe europene, în special de militanții de extrema dreaptă.
Belgia
Începând cu 16 noiembrie, mișcarea vestelor galbene nu încetează să ia amploare în Belgia. Mai multe depozite de carburanți au fost blocate. Acțiuni de proteste au fost organizate la Bruxelles. Revendicările sunt aceleași ca în Franța: manifestanții sunt contra creșterilor prețurilor la carburanți, contra unei fiscalități dure, și contra puterii de cumpărare care este din ce în ce mai redusă.

Spania
Agricultorii spanioli au ieșit și ei la proteste în regiunile Aragon și la Barcelona. Aceștia au adus cu ei veste și caschete galbene, denunțând, la fel ca și vecinii lor francezi, prețul prea mare al carburanților. De asemenea, agricultorii spanilor au cerut reajustarea politicii agricole comune a UE în ceea ce privește prețul la produsele agricole spaniole.
Germania
Extrema dreaptă din Germania a preluat simbolul vestelor galbene (“Gelbe Westen”) din Franța. Militanții au defilat pe străzile din Berlin și Dresda weekend-ul trecut pentru a denunța ”islamizarea Occidentului”, dar și pactul pentru Migrație de la Marrakech, potrivit publicației franceze ”Le Monde”.
Olanda
Pe 1 decembrie, cu „gele hesjes” (veste galbene), olandezii au ieșit pe străzile mai multor orașe din țara lor. Revendicările manifestanților au fost destul de variate: de la vârsta de pensionare până la demisia premierului, titrează ”Le Courrier International”.

Bulgaria
Ca și în Franța, mii de bulgari au manifestat pe 18 noiembrie, pentru a face cunoscută nemulțumirea lor față de prețul carburanților și de costurile de viață prea înalte. La Sofia, protestatarii au cerut demisia Guvernului, iar la nordul țprii mai multe autostrăzi au fost blocate.
România
Și în România, un cetățean pe nume Mălin Bot a îmbrăcat celebra vestă galbenă și a protestat în fața Parlamentului, acolo unde deputații au anulat un vot legal pentru demiterea lui Liviu Dragnea si a lui Florin Iordache de la şefia Camerei Deputaţilor.
Serbia
Mișcarea vestelor galbene i-a inspirat și pe serbi, care au protestat la Belgrad. Liderul partidului de dreapta “Dveri” Bosko Obradovic a purtat o vestă galbenă în Parlament pentru a denunța prețurile mari la carburanți, scrie ”Le Courrier des Balkans”.

Irak
La mai bine de 5000 km de Paris, locuitorii orașului Bassorah, din sud-estul Irakului au îmbracat vestele galbene pentru a reclama accesul la apă și electricitate, dar și pentru a denunța corupția din Guvern. Manifestarea a fost înăbușită de către poliția irakiană, care a tras în mulțime, fără însă a face victime.
