”Guvernul lui Dodon a făcut un „cadou” de Crăciun extrem de neplăcut cetățenilor Republicii Moldova și a crescut cu până la 45% prețurile la transportul interurban de pasageri. Astfel, oamenii vor plăti cu 12 bani mai mult pentru un kilometru, iar în cazul unităților de transport moderne, tariful a fost majorat cu 22 de bani per kilometru”, se arată într-o declarație a deputaților PAS.
Astfel, deputații PAS au explicat că ”o călătorie pentru alegătorii din Briceni care au votat-o pe Zinaida Greceanîi, se va scumpi cu aproximativ 30 de lei, dacă mijlocul de transport oferă condiții „standarde”, și circa 50 de lei, dacă mijlocul de transport va fi de tip „confort”. Și locuitorii din Călărași, raionul de baștină a președintelui Igor Dodon și a premierului Ion Chicu, vor plăti mai mult pentru o călătorie în jur de 7-15 lei”.
Guvernul a scumpit călătoriile interurbane fără a oferi celor mai săraci oameni vreo subvenție sau ajutor. Deputatul Igor Grosu a declarat că această situație este inacceptabilă și a cerut demisia Guvernului pentru modul în care a gestionat domeniul transportului public rutier între localități.
”În timp ce Igor Dodon cheltuie zeci de mii de euro pe călătorii în Japonia cu familia lărgită, pensionarii din Moldova de sărbători au primit un cadou urât – Scumpirea călătoriilor, fără niciun ajutor sau compensație din partea Guvernului”, se mai arată în declarație.
Deputatul PAS, Petru Frunze, a vorbit despre restricțiile impuse de legislație și birocrație care împiedică sectorul să se dezvolte și anume:
* timp de trei ani nu se deschide nici o rută și nici o cursă de pasageri, astfel ca agenții economici nu pot investi în autocare care asigură confort călătorilor,
* legea prevede un interval minim de 30 de minute între cursele din aceeași localitate, chiar dacă acest interval este mult prea mare pentru localitățile cu număr mare de populație aflate lângă orașele mari,
* ministrul, printr-un simplu ordin, poate să instituie restricții la modificarea programelor de transport rutier.
Acestea, dar și alte restricții împiedică concurența, ce duce la concentrarea rutelor în mâinile a câțiva transportatori care mențin artificial un preț ridicat, iar pasagerii nu se pot bucura de mai mult confort și rute alternative. Există curse care sunt deservite zeci de ani de aceiași agenți economici, care nu au interes sa investească în domeniu.
La final, Petru Frunze a anunțat că a înregistrat o inițiativă legislativă care să rezolve o parte din aceste probleme.