Val de reticență față de vaccinul anti-COVID în Europa. De ce se tem oamenii să se vaccineze
Europa a lansat campania de vaccinare împotriva COVID-19, duminică, dar mulţi europeni sunt sceptici faţă de viteza cu care au fost realizate studiile clinice pentru vaccinuri şi sunt reticenţi în privința vaccinării.
Uniunea Europeană a încheiat contracte cu o serie de producători de medicamente, între care Pfizer şi BioNTech, Moderna şi AstraZeneca, pentru un total de peste două miliarde de doze, şi şi-a stabilit obiectivul ca toţi adulţii să fie vaccinaţi anul viitor.
Campania de vaccinare a început deja inclusiv în România, la Spitalul Matei Balș din Capitală, unde duminică a fost administrat primul ser.
Dar sondajele au arătat niveluri ridicate de ezitare faţă de vaccinare, din Franţa până în Polonia, oamenii fiind obişnuiţi cu vaccinurile care necesită decenii pentru a fi dezvoltate, nu doar luni, relatează News.ro, citând Reuters.
Sondajele din Polonia, unde neîncrederea în instituţiile publice se adânceşte, au arătat pentru moment că mai puţin de 40% dintre persoanele intenţionează să se vaccineze.
Un episcop creştin ortodox din Bulgaria, unde 45% dintre oameni au spus că nu se vor vaccina şi 40% intenţionează să aştepte pentru a vedea dacă apar efecte secundare negative, a comparat COVID-19 cu poliomielita.
Un sondaj IPSOS efectuat în 15 ţări, publicat pe 5 noiembrie, a arătat atunci că 54% dintre francezi s-ar vaccina împotriva COVID-19. Procentul a fost de 64% în Italia şi Spania, 79% în Marea Britanie şi 87% în China.
Un sondaj efectuat ulterior de IFOP – care nu a dispus de date comparative pentru alte ţări – a arătat că doar 41% dintre francezi s-ar vaccina.
În Suedia, unde încrederea publicului în autorităţi este ridicată, la fel ca în alte state nordice, mai mult de două persoane din trei vor să fie imunizate.