Începând cu 26 februarie, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova are un nou secretar de stat. Este vorba despre Adrian Dupu, fost secretar de stat al Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor de la București și președinte al PNL Diaspora Republica Moldova.
Noul Secretar de Stat al DRRM vorbește în cadrul unui interviu pentru portalul ER NEWS despre relațiile dintre R. Moldova și România, și rolul DRRM în consolidarea acestora.
ER NEWS: Ați preluat funcția de Secretar de Stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova în Guvernul României. Cum, cu ce sentimente ați acceptat această funcție?
Nominalizarea mă responsabilizează enorm de mult și este o provocare pentru mine și pentru întregul Departament pe care îl voi conduce. Republica Moldova are nevoie de ajutorul României, iar Parteneriatul Strategic dintre țările noastre va reprezenta axul central al întregii noastre activități. Mă întrebați de sentimente, dar să știți că abordările mele sunt raționale și foarte obiective. Cunosc foarte bine realitățile din Republica Moldova și nu am nevoie de timp pentru a evalua corect care ar trebuie să fie lista de priorități pentru anul 2021 și pentru anii care vin. Vom comunica mult mai mult toate direcțiile noastre de acțiune și vom apropia la nivel de proiect Republica Moldova de România. Sunt o persoană care prețuiește mai mult faptele decât retorica, indiferent de care ar fi aceasta. În egală măsură, trebuie să vă spun că eu nu privesc în termeni absoluți viitoarea colaborare dintre Moldova și România, iar multe dintre inițiative vor fi rolul unei comunicări între părți. Este corect să identificăm împreună direcțiile de dezvoltare a relațiilor dintre noi și nu cred în impunerea unor paradigme gândite unilateral. Sunt un om cu care se poate discuta, sunt deschis tuturor ideilor bune și inițiativelor constructive.
La modul practic, cum influențează activitatea DRRM relația dintre cele două maluri ale Prutului?
Încă de la înființarea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova a fost subliniată în mod deosebit nevoia de a delega o permanentă responsabilitate guvernamentală unei instituții de sine stătătoare, subordonată direct Secretariatului General al Guvernului și implicit prim-ministrului României. Acest lucru demonstrează că angajamentul României față de Parteneriatul Strategic este total și foarte responsabil. Dincolo de cadrul larg și conceptual al acestui parteneriat, detaliile și managementul acestora fac diferența.
Îmi doresc că DRRM să fie o instituție proactivă, cu inițiativă, o instituție deschisă dialogului și cooperării.
Care sunt prioritățile Dvs în calitate de Secretar de Stat al DRRP? Ce proiecte doriți să continuați? Ce proiecte noi intenționați să realizați?
Voi garanta prin activitatea mea continuitatea și dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Moldova. Ceea ce doresc să subliniez este faptul că vom fi mult mai prezenți în spațiul public din Republica Moldova, asumând o comunicare corectă și continuă a întregii noastre activități, o activitate care va fi caracterizată de transparență totală și obiectivitate. Despre proiectele noi vom vorbi la momentul potrivit. Nu-mi stă în fire să anticipez lucruri. Vom munci mai mult, mai bine, cu indicatori foarte clari de performanță. Nu vom experimenta, vom face ceea ce trebuie pentru a aduce, prin întreaga noastră activitate, beneficii cetățenilor din Republica Moldova.
Guvernul României contribuie la dezvoltarea social-culturală a Republicii Moldova prin diverse proiecte. Cât de deschise sunt autoritățile române să continue proiectele demarate sau să inițieze altele noi, având în vedere instabilitatea politică de la Chișinău?
Continuitatea, consecvența, responsabilitatea și asumarea sunt cuvintele în jurul cărora se vor formula abordările noastre. Trebuie să mai precizez că ajutorul oferit de România are ca beneficiar cetățeanul, indiferent de contextul politic din Republica Moldova. Activitatea și implicarea DRRM în Republica Moldova, pentru a face viața oamenilor mai bună, nu va fi condiționată de evenimentele politice. Altfel, gândiți-vă, Parteneriatul Strategic nu ar fi rezistat până astăzi. DRRM nu face și nu va face politică, ci va munci în slujba colaborării și bunei înțelegeri dintre țările noastre. Nu voi accepta, ca să fie foarte clar și acest lucru, folosirea în beneficiul unui partid anume sau al unui om anume munca noastră, a celor din România. Noi muncim pentru oameni, nu pentru cineva anume și-mi doresc ca acest lucru să fie foarte bine stabilit încă de la debutul mandatului meu.
Ce fonduri vor fi alocate în acest an pentru Republica Moldova? După ce criterii vor fi selectați beneficiarii?
Întrebarea este foarte bună și voi avea grijă ca răspunsul să fie comunicat public atunci când va putea fi formulat. La București, votarea bugetului de stat se află pe ultima sută de metri, așa că foarte curând vom putea comunica bugetul DRRM pentru anul 2021, direcțiile de finanțare și ghidul care va fi accesibil tuturor doritorilor.
Cum explicați faptul că România ajută financiar R. Moldova prin diverse proiecte, iar alegătorii par să fie orientați tot spre partidele pro-ruse de la Chișinău?
Eu nu voi comenta opțiunile politice ale cetățenilor, indiferent care vor fi acestea. Reprezint Guvernul României și vă pot spune că noi urmărim cu mare atenție evoluția politică de la Chișinău, ne dorim foarte mult ca Republica Moldova să facă pași importanți și ireversibili către Europa, ne dorim să vedem progrese reale pentru consolidarea democrației autentice. Ajutorul României este oferit cetățeanului. Ajutorul României nu a fost, nu este și nu va fi condiționat politic. Aceasta este axioma esențială a Parteneriatului Strategic dintre țările noastre și așa va rămâne, indiferent de context și de împrejurare.
În calitate de de Secretar de Stat al DRRM ce mesaj ați dori să transmiteți românilor din R. Moldova?
Îmi doresc să privim cu încredere acest an. Eu consider că vaccinarea va putea rezolva această criză sanitară, iar ajutorul României va fi asumat și pe această dimensiune. Vom reuși împreuna să facem multe lucruri utile și frumoase, trebuie doar să avem încredere unii în ceilalți.
Interviu realizat de Elena Robu