Cimitirul Eroilor din Chișinău, transformat în depozit pentru crengi

Cimitirul Eroilor din Chișinău situat pe strada Decebal 17 este de mai bine de câteva decenii într-o stare deplorabilă. Doar plăcuța de la intrare amintește de faptul că acest loc este un monument istoric.

Dar astăzi arată și mai grav decât până acum pentru că acest loc, unde au fost înmormântați sute de soldați de diferite etnii participanți la cele două războaie mondiale, s-a transformat într-un depozit pentru crengi sau copacii care s-au rupt în urma calamităților naturale de săptămâna trecută. Un monument istoric transformat într-un depozit.

Iată întreaga recunoștință și respect pentru cei care odihnesc pe veci aici. Iată toată ”Gloria Eroilor Armatei Române”.

Cimitirul a apărut în 1918, la sfârșitul primului război mondial. Acolo erau înmormântați soldații căzuți pe câmpul de luptă, iar în anii următori și veteranii războiului. Mai multe detalii aici.

Potrivit wikipedia, În Cimitirul de Onoare din Chișinău au fost înhumați 1645 de ostași, printre care 431 români (66 în morminte, 365 la criptă), 234 ruși (27 în morminte, 207 la criptă), 29 austrieci, 39 cehi, 35 francezi și 6 polonezi căzuți în Primul Război Mondial, cât și 96 militari români căzuți în al doilea război mondial. În jurul capelei erau amenajate șase parcele cu 136 de morminte în care au fost înhumați 202 eroi și două cripte cu 572 de eroi români și ruși neidentificați.

În 2013, Asociația republicană a participanților la războaie (ARPR) a declarat că a reușit să identifice circa 200 de morminte din cele peste 3000 care au existat la sfârșitul anilor 1940 în complexul memorial.

Am căutat să identific măcar câteva morminte astăzi, dar aproape nimic nu se mai vedea printre grămezile de crengi rupte și adunate de pe străzile Chișinăului.

În 2012, a fost semnat un Acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul R. Moldova. Acordul reglementează situația mormintelor militarilor români căzuți pe câmpurile de luptă, înhumați în peste 240 de cimitire militare aflate pe teritoriul R. Moldova și care, în mare parte, au fost desființate după anul 1945. Documentul prevede, de asemenea, identificarea, reconstruirea și amenajarea locurilor de înhumare, „astfel încât eroilor de război români să li se poată acorda onorurile cuvenite”.

Suntem în anul 2017, iar pozele făcute aici vorbesc de la sine cum sunt respectate acordurile între cele două Guverne.

Pentru câtă vreme Cimitirul Eroilor a fost transformat, cu bună știință, în depozit nu se știe. Dar cu siguranță nu așa se cinstesc eroii și istoria neamului nostru românesc.

Informația este putere, informați-vă corect!

Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii