Cum funcționează propaganda rusă în favoarea independenței Cataloniei

Mâine în Spania au loc alegeri anticipate regionale. Asta după ce pe 27 octombrie, Parlamentul catalan a votat, la limită, o rezoluţie prin care declara independenţa regiunii faţă de Spania şi înfiinţarea Republicii Catalonia, iar în aceeași zi Premierul Spaniei Rajoy  dizolva Parlamentul catalan. Scriam atunci despre influența Rusiei în escaladarea tensiunilor și a crizei fără precedent pe care o resimte Spania și implicit Europa postbelică. Dar au existat, ca de fiecare dată de altfel, comentarii autorii cărora nu recunoșteau această influență și propagandă rusă.

Catalonia și Transnistria: Diferențe și asemănări

Spania este țara în care trăiesc peste 16 mii de moldoveni, potrivit datelor ministerului Afacerilor Externe în ajunul alegerilor prezidențiale din 2016. În același timp, Spania găzduiește și peste un milion de români.

Citeam zilele trecute un articol destul de interesant despre legătura între propaganda rusă și rezultatele referendumului din Catalonia pe adevarul.ro. Principalele canale de propagandă ale Kremlinului sunt Russia Today (RT) și Sputnik. Jurnalistul de la adevarul.ro a colectat ”toate articolele publicate în limbă spaniolă de Russia Today (RT), din ianuarie pană în 30 septembrie 2017, în care e discutată problematica referendumului şi independenţei Cataloniei. Subiectul a fost pe agenda RT încă din ianuarie 2017, iar în septembrie frecvenţa articolelor ajunge nivelul alegerilor franceze”.

Așadar, au fost identificate 161 articole despre problematica referendumului de independenţă a Cataloniei în intervalul ianuarie-august. ”În aceeaşi perioadă, numărul articolelor apărute a fost aproape egal cu media pe lună. În septembrie, numărul lor creşte de 20 ori, fenomen asociat iniţierii referendumului de pe 30 octombrie. Astfel, deşi subiectul a fost în vizorul RT pe parcursul anului, „tunurile au început a trage“ direct în campania electorală. Nu putem vorbi de o pregătire informaţională consistentă”, scrie jurnalistul.

Pe scurt, articolele vorbeau despre faptul că referendumul este legitim, iar Guvernul de la Madrid este ridicol.

Mai multe detalii despre cum funcționează propaganda rusă în chestiunea separatismului în Spania puteți găsi aici:

http://adevarul.ro/international/europa/propaganda-rusa-referendumul-catalonia-1_59d5e9125ab6550cb8d59bfe/index.html

https://www.cotidianul.ro/el-pais-propaganda-rusa-la-turatia-maxima-in-catalonia/

Cu toate acestea, partidele pro-independenţă din Catalonia ar putea pierde majoritatea parlamentară după alegerile regionale din 21 decembrie, arată sondajele făcute înaintea alegerilor din 21 decembrie.

De fapt, care este rolul Kremlinului? Ca prin resurse financiare minime să declanșeze focare de instabilitate peste tot în lume. Aceste resurse financiare minime înseamnă instrumentele de propagandă care sunt utilizate. E mai ieftin decât să reușești să depășești armata americană, care este cea mai dotată din lume. Focar de instabilitate este în R. Moldova, prin regiunea transnistreană controlată de Kremilin, apoi este Ucraina, prin partea de Est controlată de Kremlin, este Georgia, prin așa-zisele republici separatiste Abhazia și Osetia, este Siria, unde Rusia deschis susține, alături de Iran, regimul totalitar de la Damasc, mai sunt și alte regiuni istorice unde Rusia își menține influența. Acum, mai nou, apar și aceste elemente de separatism în Spania și implicit în Europa.

Astăzi trăim în era când cuvintele pot declanșa războaie, când utilizate în scopuri propagandistice, sunt mai puternice decât un kalașnikov sau o blindată.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii