Sărăcia ne lasă copiii orfani. Ce putem face pentru ei

În Moldova copiii sunt separați de părinți și lăsați în orfelinate, în principal, din cauza sărăciei. Potrivit Raportului social anual pentru anul 2015, 13% din copii Moldovei trăiesc în sărăcie absolută, iar 0,1% în sărăcie extremă. Copiii sunt afectaţi de sărăcie într-o proporție mai mare decât populaţia adultă. Situația devine și mai grea pentru părinții singuri care au un copil cu dizabilități. Pentru că au acces limitat la educație incluzivă, părinții aleg să își lase copiii în orfelinate, în ideea că statul va avea mai multă grijă de copiii lor care sunt într-o situație vulnerabilă. Dar nu iau în calcul că, fără afecțiune, copii cresc într-o dramă care le afectează întreaga viață.

Începând cu anul 2007, R. Moldova trece printr-o reformă semnificativă a sistemului de protecție a copilului. În această perioadă s-a reușit reducerea numărului de copii aflați în îngrijire instituțională de la 12 000 la 2 214. În același timp, a fost redus și numărul orfelinatelor de la 67 la 35 până la sfârșitul anului 2015. Alte date oficiale deocamdată nu sunt.

Există încă multe provocări cărora autoritățile ar trebui să le facă față până în 2020, potrivit Strategiei, aprobată în iulie 2016. Cele mai multe probleme nerezolvate vizează copiii cu dizabilități și copiii mici, inclusiv sugarii. Părinții își abandonează în orfelinate copiii cu dizabilități sau copiii sub vârsta de trei ani, pentru că lipsesc serviciile adecvate de îngrijire a acestora, pentru că alocațiile sociale pe care le oferă Guvernul sunt extrem de mici și nu fac față necesităților lor.

Familiile unde copiii au revenit acasă primesc anumite indemnizații sociale din partea statului, dar acestea sunt foarte mici. Din această cauză, unii copii sunt plasați în instituții medicale și, respectiv, iarăși cresc departe de mamă și tată. Problema este că autoritățile locale, care ar trebui să aibă grijă de aceste familii vulnerabile, nu au banii necesari și nu au capacitatea de a investi în servicii comunitare și de a sprijini familiile dezavantajate. Suntem prinși, așadar, într-un cerc vicios, iar cei care au de suferit sunt copiii, nevoiți să se dezvolte în afara familiei lor. Pentru cei micuți, lipsa dragostei și a căldurii părintești reprezintă o dramă care are repercursiuni emoționale pe tot parcursul vieții.

Ce putem face noi pentru acești copii? În R.Moldova se desfășoară, pentru al doilea an consecutiv, Campania socială ”Rostul Postului”, acțiune ce vine în susținerea copiilor care trăiesc în sărăcie extremă. Cetățenii sunt îndemnați să acceseze platforma on-line rostulpostului.md, care este, de fapt, un restaurant virtual, și să doneze contravaloarea unei mese pentru deschiderea primului Centru de Intervenție Timpurie din nordul R.Moldova, în orașul Bălți. Campania este desfășurată de organizația Copil, Comunitate, Familie, CCF Moldova, reprezentant oficial al Fundației Hope and Homes for Children UK.
Donațiile se pot face aici.

În același timp, un tânăr regizor, Nicolae Gaburici, originar din raionul Hâncești și stabilit la București, a revenit în satul de baștină pentru a face un film care aduce în prim-plan sentimentul singurătății trăit de copiii abandonați, prin prisma poveștii unei copile orfane.

Soarta acestei copile orfane se află în mâinile sătenilor care trebuie să decidă cine urmează să-i fie părinții adoptivi. După opt luni, timp în care a filmat „Scene Logăneștene”, Nicolae a lansat o campanie de strângere de fonduri, pentru a-și putea duce filmul la bun sfârșit. Până acum Nicolae a reușit să adune 940 de dolari sau 6% din suma de 15 000 de dolari necesară pentru ca filmul să poată fi realizat până la capăt. Oricine poate face donații aici.

În felul acesta, putem susține tinerii care vor să se lanseze în cinematografie, dar și un film care vine să arate dramele prin care trec copiii orfani. Așadar, prin artă, putem sensibiliza asupra unei probleme grave din societate, cum ar fi abandonul copiilor, dar și sentimentul singurătății copiilor.

Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.

Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu

Articole similare
Comentarii