Alegeri parlamentare România: Cum votează românii din Franța

Românii de pretutindeni își aleg astăzi și mâine deputații în viitorul Parlament. Startul alegerilor parlamentare a fost dat vineri, 4 decembrie, odată cu deschiderea primelor birouri de vot în străinătate, în condițiile în care pentru diaspora scrutinul este organizat pe parcursul a două zile: 5 decembrie și 6 decembrie, în intervalul orar 7:00 – 21:00 (ora locală).

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, până la ora 15.00 (ora României) au votat aproximativ 53.000 de persoane în diaspora, între care 32.281 de votanți pe listele suplimentare.

Cum votează românii din Franța

Jurnalistul și profesorul stabilit în Bretania (Franța), Ciprian Apetrei, transmite pentru Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS:

”În Franța se poate vota timp de două zile, o premiera fața de alegerile parlamentare trecute. Este si cel mai mare număr de secții de votare, de până acum. Criza sanitara nu a împiedicat buna lor organizare, chiar dacă a fost făcută într-un timp foarte scurt. Ambasada Franței a ținut permanent legătură cu asociațiile si partidele românești din Franța și a fost pregătită pentru acest efort. Până sâmbătă la prânz, prezența la vot este redusă, dar în creștere constantă. Nu au fost incidente. Au apărut primele buletine de vot anulate, cu mesaje amuzante sau injurioase la adresa unora dintre partide. O veste proastă, aproape jumătate din voturile prin corespondență au fost pierdute la transport. Este de văzut dacă cei afectați se vor prezenta la secție de vot”,

Până la ora 14.00, ora Franței votaseră la secția de vot 135 Loudéac 54 de români.

Amintim că timp de două zile, românii din diaspora îi vor alege pe cei patru deputați și doi senatori care îi vor reprezenta în noul parlament, un număr considerat de mulți ca insuficient raportat la amploarea comunităților de români aflate în străinătate.

 

Articole similare
Comentarii