Alegeri parlamentare România: Mobilizare la vot mult mai bună decât ieri a românilor din Franța

A doua zi a votării în străinătate decurge în condiții bune, la ora 17.00, ora României, deschizându-se și secțiile de votare organizate în vestul SUA (Los Angeles, Anaheim, Sacramento, San Francisco, Los Altos, Las Vegas, Portland și Seattle) și al Canadei (Vancouver), potrivit unui comunicat de presă emis de MAE.

La această oră votarea s-a încheiat în 19 secții de votare din Noua Zeelandă, Australia, Republica Coreea, Japonia, China, Filipine, Malaezia, Republica Singapore, Republica Indonezia, Regatul Thailandei, Vietnam și Kazahstan.

Ora 16.00 (ora României). Peste 192.000 de votanți din diaspora și-au exprimat dreptul la vot la secții sau prin intermediul votului prin corespondență. Cel mai mare număr de participați până la această oră s-a înregistrat în țări precum Franța, Italia, Spania, Germania și Republica Moldova.

Jurnalistul și profesorul stabilit în Bretania (Franța), Ciprian Apetrei, transmite pentru Portalul Nr.1 al Diasporei ER NEWS:

”Mobilizare la vot mult mai bună decât ieri a românilor din Franța, dar încă foarte departe de alegerile prezidențiale sau europarlamentare. Se confirmă că ziua de duminică este principala zi de vot. Sunt două curente de mobilizare. Unul negativ: oameni care nu vin la vot pentru că sunt dezamăgiți de gestiunea crizei sanitare și în general de clasa politică. Sunt alegatori care s-au mobilizat la scrutinele precedente, iar entuziasmul de atunci se întoarce acum ca un bumerang, cu un impact în cercul de cunoștințe. Sunt mult mai puțini cei care își aduc la vot cunoștințele. Festivalul civic și prietenesc de la prezidențiale, fraternitatea de la cozile de la europarlamentare au pierdut mult din intensitate.

Al doilea curent este speriat de absenteism și ne aduce aminte că avem condițiile de votare pe care le-am cerut. În mod justificat. Atunci de ce să nu le folosim ? Cum să justificăm acest dezinteres ? Dacă lipsim de la vot, nu pedepsim politicienii. Este o capcană, ne pedepsim pe noi înșine și facem jocul celor care și-au bătut joc de noi.

Este de văzut care dintre curente va avea de câștigat. Față de rușinea civică din 2016, sunt mai mulți alegatori în Diaspora. Este un decupaj de lectură fals optimistă, de fapt este o dezamăgire. La care politicienii au mult de reflectat.

Au apărut si provocări la vot, din zona AUR, care încearcă să producă incidente la vot, care să îi victimizeze. Diversiuni care folosesc zone gri de propagandă on-line. Un test de maturitate electorală, să vedem dacă îl trecem cu bine. O concluzie provizorie ar fi că aceste alegeri au un deznodământ mult mai strâns decât părea la începutul anului, când se vorbea despre alegeri anticipate.

Astăzi aici în Loudéac, a fost slujba ortodoxă de Sfântul Nicolae.

Biserica a fost plină și a răsunat de colinde. Copiii au decorat bradul de Crăciun. Bucuria tradițiilor de acasă face mai frumoasă viața în casa franceză de adopție”.

Articole similare
Comentarii