Rafturile magazinelor noastre sunt pline de sucuri de diferite tipuri și origini. Există sucuri cu tradiție fabricate în R. Moldova, dar există și o sumedenie de sucuri importate din Ucraina, România, Bulgaria și alte țări. Așadar, cum să ne descurăm în această multitudine de branduri, marci, tipuri și cum să alegem cel mai sănătos suc pentru noi, copiii noștri, familia noastră.
Pentru asta am consultat HOTĂRÂREA Nr. 1111 din 06.12.2010 cu privire la aprobarea Reglementării tehnice „Sucuri şi anumite produse similare destinate consumului uman” dar și Directiva nr.112/2001/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind sucurile de fructe şi anumite produse similare destinate consumului uman. Iar din ceea ce am citit în aceste două documente, cele mai sănătoase sucuri sunt cele prin ”stoarcere directă”, pentru că la producerea sucurilor prin stoarcere directă se interzice utilizarea substanţelor aromatice, şi anume a celor naturale, sintetice şi/sau identice celor naturale. Așadar sunt sucuri care nu conțin adaosuri. În mod normal, pe eticheta unui astfel de suc trebuie să fie înscrisă noțiunea ”prin stoarcere directă”, chiar lângă denumirea produsului.
În același timp, hotărârea de Guvern amintită mai sus interzice înscrierea cuvântului „natural” şi permite înscrierea cifrei „100%”, doar pentru sucurile obţinute prin stoarcere directă pe ambalajul sucurilor. Așadar, dacă pe sucuri veți găsi inscripția ”natural”, să știți că producătorii vă mint și nu au dreptul să utilizeze asemenea noțiune.
Majoritatea dintre noi cunosc foarte bine sucurile produse de S.A ”Orhei-Vit”, considerat lider al industriei de producere a sucurilor, nectarelor și hranei pentru copii din R. Moldova. Compania deține cele mai populare branduri pe piața moldovenească: Naturalis, Vita, Vita Premium, Gustos, Vita Baby.
Însă ceea ce veți găsi în mare parte pe rafturile magazinelor sunt nectare, sucuri reconstituite sau sucuri concentrate. Așadar, ce sunt aceste produse. Să luăm spre exemplu acest produs care are denumirea ”Nectar multifruct cu pulpă, cu zahăr”.
Conform paragrafului 2, alineatul 3 din hotărârea de Guvern, amintită mai sus, nectarul este un produs lichid obţinut prin amestecarea unuia sau mai multor tipuri de sucuri de fructe sau legume ori piure, prin adaos de apă potabilă, zaharuri şi/sau miere naturală, cu sau fără adaos de ingrediente gustative şi substanţe aromatice naturale volatile, conservat prin metode fizice. Fracţia masică minimă a conţinutului de fructe (suc şi/sau piure) este de 25% pentru nectarele de fructe şi de 50% pentru nectarele de legume. Adaosul de zaharuri şi/sau miere se permite doar în cantităţi de până la 20% din masa totală a produsului finit.
În denumirea produsului avem trecut termenul ”pulpă”. Însă potrivit Hotărârii de Guvern, în cazul sucurilor şi nectarelor, atunci când conţinutul de pulpă (miez) sau săculeţele de fructe citrice depăşesc 8%, lângă denumirea produsului se plasează inscripţiile „limpezit”, „nelimpezit” sau „cu pulpă (miez). Dar în cazul de față nu avem de unde să știm dacă este respectat acest punct, pentru că pe ambalaj nu este trecut procentajul de pulpă folosit în acest nectar. În scopuri de marketing, un produs cu denumirea care conține și ”pulpă” s-ar vinde mai bine decât unul în care există doar ”piure” de fructe.
În ingrediente găsim, de asemenea, noțiunile de:
suc concentrat care este un produs obținut din suc de fructe prin eliminarea unei părți de apă
piure – un produs obținut prin marunțire mecanică din părți comestibile ale fructelor (proaspete sau conservate)
suc reconstituit – este un suc concentrat + apă + arome naturale.
Și să mai știți un lucru, potrivit paragrafului 4, alineatul 23, adăugarea simultană, în același suc, a zaharurilor și a acizilor este interzisă. Deci, dacă veți găsi în sucuri zahăr și acizi, atunci este o problemă. Or, în anumite sucuri de pe piață se găsesc asemenea combinații, iar asta înseamnă încălcarea legii.
Recomandabil este să căutați bine pe rafturile magazinelor sucurile obţinute prin stoarcere directă, așa cum vă spuneam chiar în debutul articolului. Iată un exemplu concludent în acest sens. Un pahar de 200 ml conține sucul a 9 clementine.
Din păcate, în R. Moldova sunt foarte puține astfel de sucuri sau chiar deloc, majoritatea sunt sucuri concentrate sau sucuri reconstituite, ca în exemplul de mai jos.
Concluzia este simplă, ca de obicei, citiți ce scrie pe etichetă și informați-vă asupra alimentelor pe care le consumați. Nu tot ce se vinde în magazine (peste tot în lume) este bun și de calitate așa încât să nu ne afecteze sănătatea.
Și prietenii tăi merită să cunoască această informație. De aceea distribuie pe Facebook, pune LIKE, invită prietenii să aprecieze pagina de Facebook Elena Robu Blog și să se înscrie în grupul Vocea diasporei.
Informația este putere, informați-vă corect!
Cu respect, Elena Robu